2021. júl 08.

Senki - kritika

írta: Benny Bug
Senki - kritika

John Wick dühös unokatestvére

Mind ismerjük azokat az akciófilmeket, ahol a főhős kvázi egyszemélyes hadseregnek felel meg és valamilyen célból tucatszám veri bucira az ellent. A John Wick sikere bizonyította anno, hogy ebben a zsánerben is vannak kihasználatlan lehetőségek, illetve A védelmező is egész korrekt filmnek bizonyult ilyen téren. Vélhetően ebbe a táborba akar tartozni a Senki is, amely megnyerte magának a John Wick íróját - főszereplőnek pedig azt a Bob Odenkirk-et, aki drámai és humoros oldalát egyaránt sokszor mutatta már meg - de vajon akciósztárnak is bevált?

A Senki narratíváját és felépítését tekintve még csak véletlenül sem akar zsákbamacskát árulni. A műfaj jól ismert elemeit pakolja precíz módon egymásra: nem akar forradalmian új dolgokat prezentálni, azonban nem kicsit meglepődtem, hogy az ismerős manírok ellenére az élmény mennyire egyben van és a műfaj adta lehetőségeket is ügyesen használja ki.

Pedig a történet aztán tényleg nem több, mint megágyazás a nagy csihi-puhinak: adott egy Hutch nevű fickó (Odenkirk). Az átlagos, megfáradt kertvárosi családapa mintaképe lehetne: fia átnéz rajta, feleségével már rég nincs meg köztük az a bizonyos szikra. Mi tagadás: volt már jobb szakasza az életének. Mikor egy nap rablók ütnek rajtuk, a férfi nem akadályozza meg őket, azonban az eset régóta szunnyadó énjét hozza elő, az események pedig hamar nem várt fordulatot vesznek...

A készítők érezhették, hogy a recepthez szükségeltetik némi gúnyos humorbomba, a Senki ugyanis éppen annyira veszi magát komolyan, amennyire szükséges. Tisztában van saját korlátaival, így inkább abban jeleskedik, amiben tényleg jó. És még kell hagyni, bőven vannak ilyen dolgok: az egész filmet belengi a nagybetűs hangulat, a vászonról szinte lerobbanó stílus, valamint a bitang jó ízlésre valló zeneválasztás is nagyban erősíti a filmélményt.

Az összecsapások pedig tényleg korhatárosak, véresek és kegyetlenek: nem kímélnek senkit és semmit. A kamera egyszer sem fog szégyenlősen elfordulni: a film kicsit sem gyerekbarát, a stúdió beláthatta, hogy egy ilyen történetet és stílusparádét nem lehet gyerekbarát tálásban sikerre vinni. Örültem annak, hogy Hutch-ot sem akarták félistennek beállítani: az akció során főszereplőnk is kap rendesen és egy-egy tömegbunyót nem vészel át egy apró karcolással a vállán.

Sajnos a Senki sem ússza meg teljesen és ahogy egyre közeledik a végjáték, bedob majd pár hihetetlen szituációt, ahol főhősünket szinte egy láthatatlan armor védi a rosszfiúkkal szemben, ugyanakkor ennek a mozinak még ezt is el lehet nézni. Azért az elég menő, hogy még saját magából - és az összes hasonló akciófilmből- sem rest gúnyt űzni. Tényleg kevés film létezik, ami ennyire helyén tudja kezelni saját magát és közben őszintén szórakoztató pillanatokban bővelkedik.

A másfél órás játékidő pedig rendesen ki van töltve: kell egy kis idő ugyan, mire formába lendül, azonban mihelyst megtörtént, onnantól kezdve nincs megállás: a Senki olyan adrenalinpumpáló laza menőség, amire már régóta szomjazott a zsáner. A buszos jelenet pedig csont nélkül zseniális minden téren: a félépítettség, a koreográfia, a felgyülemlett feszültség mind bizonyítja, hogy tökéletesen levezénylet, kiváló jelenettel van dolgunk általa.

Bob Odenkirk színésze képességeihez eddig sem férhetett kétség, ezúttal azonban teljesen más műfajban állt helyt. Az 58 éves színész soha nem volt egy akciósztár-alkat, példája azonban bizonyítja: kellő edzéssel, akarattal és alázattal nincs lehetetlen. Márpedig ne legyenek kétségeink: ebben benne volt szíve-lelke, a szokásos dolgokon túl pedig van egy olyan erőssége, ami nem minden akciósztár sajátja: színészkedni is elsőosztályúan tud. Majd elfelejtettem: a jó öreg Christopher Lloyd is tartogat nekünk pár menő jelenetet. Köszönjük, doki!

 

Végszó:

 

Miközben a John Wick-franchise egyre inkább átmegy fantasy-be, addig a Senki a stílus gyökereihez nyúl vissza: földhözragadt, letisztultabb élmény. A Hardcore Henry-t is jegyző rendezőnk biztos kézzel vezényelte le a filmet. Amennyiben egy cinikus humorral átitatott, brutális és kicsikét oldschool akciófilmre vágysz, a Senki-nél garantáltan semmi jobbat nem találsz a mozik jelenlegi kínálatában. Ugyan rendhagyó dolgok nincsenek benne, mégis üdítően szórakoztató és menő stíluskavalkád, a magam részéről éltem rendesen. Ilyen egy maximálisan szórakoztató és menő akciófilm. Odenkirk for president!

 

 

 

HA TETSZETT A VIDEO / CIKK ÉS A JÖVŐBEN SEM SZERETNÉL LEMARADNI A HASONLÓ DOLGOKRÓL, IRATKOZZ FEL YOUTUBE-CSATORNÁMRA ÉS NYOMJ EGY KEDVELÉST FACEBOOK-OLDALAMRA!

 

 

Szólj hozzá

premier akció thriller Connie Nielsen Christopher Lloyd Bob Odenkirk