2021. jún 26.

Easttowni rejtélyek - sorozatkritika

írta: Benny Bug
Easttowni rejtélyek - sorozatkritika

Kate Winslet a megváltás nyomában

Kate Winslet a Mildred Pierce után 10 évvel ismét egy sorozat főszerepében látható, az Easttowni rejtélyek pedig olyan néznivaló, amit a jelenléte miatt nagyon vártam. Az elfuserált magyar cím láttán egy délutáni sávban leadott, valamikor a '90-es években készült, elnyújtott szappanoperaszerű krimi-sorozatra asszociáltam volna - ha éppen nem tudom nagyon is jól, hogy ez a széria az HBO-n került hétről hétre adásba. Szóval a tanulság, hogy egy fura (magyar) cím senkit ne tántorítson el, mert igazán remek élményt takarhat.

A történet főszereplője a szebb napokat is megélt Mare (Winslet), aki Easttown városában próbálja egyensúlyban tartani szörnyű tragédia által beárnyékolt családi életét, miközben egy rejtélyes gyilkosság, valamint több lány eltűnése is borzolja a kedélyeket. A nyomozás megkezdődik, a nő pedig nemcsak a gyilkossal, de saját belső démonaival is kénytelen szembenézni...

A sorozat által nyújtott fullasztó kisvárosi atmoszféra tűpontosan eltalált és kifejezetten sokat tesz hozzá az élményhez. Easttown gyakorlatilag nemcsak helyszín, de kicsikét maga is "főszereplő" itt, hisz minduntalan egyre többet és többet tudunk meg a benne élő emberek hétköznapi életéről, titkairól és félelmeiről egyaránt.

A széria egyik legnagyobb erénye, hogy a főszereplője minden hibája ellenére is rendkívül szerethető, kellőképpen árnyalt karakter, aki egyúttal saját korábban elszenvedett traumáit is el akarja folytani. A Mare of Easttown (ha nem gond, inkább az eredeti címet használnám ezentúl) világában mindenki titkol valakit és megvannak a maguk motiváció, de tulajdonképpen senki sem teljes egészében fekete vagy fehér.

A sorozat igazi erényei éppen ebben rejlik - maga a nyomozás ugyan érdekes, mégsem ez volt a fő oka annak, hogy hétről hétre visszatértem megnézni az aktuális részt. Persze, nem fogok én senkit hülyére venni: naná, hogy érdekelt a gyilkos kiléte, ugyanakkor Mare rendkívül példásan adagolt karakterépítése vagy a fojtogató atmoszféra - na meg a ritkán előforduló, de annál cinikusabb humor- még annál is jobban vonzott.

Meglepő vagy sem, a Mare of Easttown műfajában a rendkívül jól árnyalt jellemeken túl újdonságot nem igazán fog mutatni. Igazán gyönyörű és kívül-belül minőségi néznivalóval készült az HBO ezúttal is, az újszerűség azonban egyértelműen hiányzik a képletből. Kérdéses egyúttal: mennyire lett volna szükség új irányba menni, ha egyszer a jól ismert hozzávalókat rendkívül igényesen és laktatóan tálalják - ugyanakkor mégis úgy, hogy igenis "megéhezzünk", mire kijön a következő epizód.

Kicsit a gonoszan rideg atmoszféra okán is az Éles tárgyak című remek sorozatra emlékeztetett, ami szintén egy HBO-exclusive cucc volt pár évvel ezelőtt. Műfaján belül ugyanakkor a széria igyekszik megtalálni saját hangját és az utolsó részek során csak úgy záporoznak a meglepő fordulatok. Lehetséges, hogy én "koptam el" az évek során, mindenesetre a tettes kiléte meglepett, ami határozottan jóleső érzés az egy kaptafára megírt krimik tengerében.

Kate Winslet alakítása pedig hibátlan. Hatalmas, erőteljes, mégis gyengéd. Minden esetben tökéletesen közvetíti nekünk karaktere minden egyes apró manírját, érzelmét, reakcióját. Mesteri színjátszás a javából, nem hiába tartom stabilan az egyik kedvenc színésznőmnek. Mi több, Guy Pearce sem éppen rossz az "egyslágeres" író szerepében, ahogy Evan Peters is remek választás, mint zöldfülű nyomozó.

 

Végszó:

 

A Mare of Easttown pofásan felépített, jól elmesélt krimi-dráma - utóbbinak mégis sokkal inkább komáltam, mint előbbinek. Legyen szó az aprólékos karakterfejlődésről, a remek színészi alakításokról, vagy a nyomasztó kisvárosi atmoszféra megteremtéséről - a készítők ilyen téren nem tudtak hibázni. Az utolsó jelenet pedig remekül foglalja keretbe Mare összetett karakterét és néma szomorúságával együtt is fontos dolgokról tudott mesélni, mint az elengedés, a múltunkkal való szembenézés: ahol saját démonaink várnak minket a sötétben, hogy hosszú-hosszú idő után végre szemtől szemben állhassunk velük és esélyt kaphassunk a megváltásra.

 

 

 

HA TETSZETT A CIKK ÉS A JÖVŐBEN SEM SZERETNÉL LEMARADNI A HASONLÓ DOLGOKRÓL, IRATKOZZ FEL YOUTUBE-CSATORNÁMRA ÉS NYOMJ EGY KEDVELÉST FACEBOOK-OLDALAMRA!

 

 

 

Szólj hozzá

sorozat krimi dráma lélektani HBO Kate Winslet Guy Pierce