2021. jún 15.

Démonok között: Az ördög kényszerített - kritika

írta: Benny Bug
Démonok között: Az ördög kényszerített - kritika

Egy újabb rémes gyilkosság, ami sokkolta Amerikát

Mikor 2013-ban mozikba került a Démonok között, valószínűleg a horror műfajában jártas James Wan sem gondolta volna, hogy rendezése egy egész rém-univerzumnak ágyaz meg. A hatalmas siker nem váratott magára, szinte minden évben kaptunk egy-egy újabb rémtörténetet, ami valamilyen úton-módon kapcsolódik a Warren-házaspár eseteihez. Az ördög kényszerített alcímű epizóddal pedig a fő attrakciónak számító Démonok között-filmek is trilógiává bővültek.

Finoman szólva sem örültem neki, hogy az első két részt levezénylő James Wan ezúttal nem ért rá, így csak az alaptörténet fűződik hozzá, a rendezői feladatokat átadta annak a Michael Chaves-nek, aki az egész univerzum egyik leggyengébb láncszemét, A gyászoló asszony átkát hozta tető alá. Aggodalmam azonban csak részben bizonyult igaznak, ugyanis Chaves többé-kevésbé összeszedte magát. Vagy az is lehet, hogy ezúttal komolyabban vette a feladatát.

A Démonok között-filmek alapját mindig valóban megtörtént események adták, amiket aztán az írók kedvük szerint színeztek ki fikciós elemekkel. Nincs ez másképp Az ördög kényszerített esetében sem, annak pedig külön örültem, hogy ezúttal eltávolodtak a "szellemjárta ház"-tematikájától és egészen más dolgokat tettek meg központi témának.

1981-ben különös eset tartotta lázban és rettegésben Amerikát. Egy Arne Johnson nevű fiatal férfi brutális gyilkosságot követett el, azonban az amerikai történelem során először azzal védekezett a bíróságon, hogy démoni megszállás alatt, saját akarata ellenére cselekedett. Az ügy természetesen nem hagyja nyugodni Warren-éket sem, akik bizonyítani akarják a srác igazát...

Az ördög kényszerített nem fog nagy meglepetést okozni, amennyiben láttad a korábbi részeket. Hasonló élményre érdemes számítani, mégsem sikerült felérnie az előző kettő színvonalához. Pedig a történet kellőképpen érdekes és valóban új arcát mutatja, emellett olyan témákat is képbe hoznak, mint például a sátánizmus, boszorkányság és okkult rituálék. Ideje volt kicsit eltávolodni a megszokott berögződésektől, egy gond van csak vele: lehetett volna egy kicsit ijesztőbb.

Túlzás azt állítani, hogy a film nem tartogat egyetlen feszült vagy rémisztő pillanatot sem, mivel ez távol áll az igazságtól. Ezek azonban nincsenek akkora profizmussal felépítve és prezentálva, ahogy azt James Wan tette az elődök esetében. Látszik, hogy a rendező tisztességgel próbálkozik és helyenként sikerül is neki, de Az ördög kényszerített messze nem olyan rémisztő, mint lehetett volna, ha kicsit rutinosabb kezek által készül el.

Ennek ellenére korrekt filmről van szó, aminek lelkét továbbra is a Warren-házaspár adja, akiket egyszerűen nem lehet nem kedvelni. Ritka egy horror esetében, hogy főszereplőkhöz ennyire lehet kötődni és szimpatizálni velük, ezért pedig továbbra is hatalmas piros pont jár az illetékeseknek. A második rész után ezúttal sem marad el az Elvis-referencia, amit ezúttal is nagy örömmel fogadtam.

Ha pedig szóba kerültek Warren-ék, természetesen nem maradhat el Vera Farmiga és Patrick Wilson méltatása sem. A filmnek legnagyobbrészt miattuk van szíve és ők azok, akik miatt a kiszámítható ijesztegetések ellenére is érdemes bizalmat szavazni neki. Rajtuk láthatóan nem múlott semmi, remek pillanatiak vannak közösen és külön-külön egyaránt, emellett A rejtély című sorozatból ismert John Noble is beugrott egy kisebb mellékszerep erejéig.

 

Végszó:

 

A Démonok között harmadik felvonása nem tudja tartani azt a kétségkívül magas para-faktort, amit az elődök különösebb gond nélkül hozni tudtak. Rossz filmről ugyanakkor szó sincs - a képi világ nagyon míves és a fény-árnyék effektusokkal is remekül bántak, a színészgárdának pedig a lehető legőszintébb ölelést küldeném. Egy dolog hibádzik, méghozzá a félelemkeltés, illetve inkább annak hiánya. Wan rendezésében Az ördög kényszerített legalább annyira felkavaró lehetett volna, mint elődjei, a mai vacak horrorok tengerében azonban gond nélkül a korrektebb műfajbeli filmek táborát erősíti. Az igyekezet megvolt, amit mindenképpen értékelendő. Az eddig nyolc filmből álló horror-univerzumban a negyedik helyre rangsorolnám az első két Conjuring és az Annabelle 2 után. Azért azt remélem, hogy a következő részre Wan ideje valakinek, akit mind visszavárunk a rendezői székbe. 

 

 

 

HA TETSZETT A  CIKK/VIDEO ÉS A JÖVŐBEN SEM SZERETNÉL LEMARADNI A HASONLÓ DOLGOKRÓL, IRATKOZZ FEL YOUTUBE-CSATORNÁMRA ÉS NYOMJ EGY KEDVELÉST FACEBOOK-OLDALAMRA!

 

 

Szólj hozzá

premier horror igaz történet alapján Vera Farmiga James Wan Patrick Wilson John Noble Démonok között-univerzum