Mulan (2020) - kritika
2020. szeptember 17. írta: Benny Bug

Mulan (2020) - kritika

Mulandó élmény?

Elég régen, még gyerekkoromban láttam először az 1998-as Mulant. Nem állítom, hogy minden egyes mozzanatára úgy emlékszem, mint akkoriban, mindazonáltal kedves és szép emlékkent maradt meg bennem. Kicsit furán néztem, mikor a Disney bejelentette, hogy ebből is élőszereplős remake készül, ugyanakkor meg nem lepődtem. A pénzt jócskán hozzák, úgyhogy garantáltan minden évben legalább 2-3 „leporolt” klasszikus modernebb formában.

Bevallom nektek őszintén, számomra mindig lutri egy-egy ilyen. Van, amit kifejezetten bírok közülük, egyvalamit viszont határozottan nem: ha egy az egyben a régi mesét akarják eladni, bárminemű változtatás vagy kreatív energia bevonása nélkül. Persze lehet rá mondani, hogy így nem ejtenek csorbát a gyerekkorunkon, ugyanakkor valljuk be: olyanok voltak, mint az újramelegített kaja. Már ismertük az ízét, meglepetést nem tudott okozni, első alkalommal pedig sokkal frissebbnek és finomabbnak élt emlékeinkben.

Kicsit kezdtem lemondani róluk a tavalyi Aladdin és Oroszlánkirály után, mégis úgy voltam vele, Mulan mindenképp kap egy esélyt még tőlem. A keleti kultúra nagyon régóta érdekel, az első jelenetfotók pedig meggyőztek arról, hogy vállaljam be moziban. A filmről egyébként sok mindent lehet mondani, a hibátlantól messze áll, de egyvalamit mindenképpen értékelek benne: mertek változtatni az eredetihez képest, dacára annak, hogy az alapfelütés hasonló maradt.

Példának okáért, szegény Mushu sárkány ment a levesbe, ahogy a zenés részek is. Az új Mulan sokkal inkább egy háborús kalandfilm lett, az egeres céghez képest meglepően sötét tónussal. Érdekesség, hogy Amerikában például ugyanakkora korhatárral fut, mint bármelyik Marvel-film, amiből már talán lehet látni, hogy ezúttal valamilyen szinten földhözragadtabb megvalósítást választottak a készítők.

Ha egy az egyben gyerekkorod egy kedves szeletkéjét akarod visszakapni általa, akkor semmiképp ne válts rá jegyet. Nagyon kevés benne a humor, a viccelődés, ami elsőre furának tűnhet, azonban a helyzet ennél árnyaltabb, hisz már az animációs klasszikus alapja is egy ősi legenda volt, ami alapján Kínában már számos filmet forgattak korábban, már nyilvánvalóan egyik sem volt akkora volumenű, mint ez az új.

A táj és a látvány nagyon szép, szinte lélegzik. Kicsit olyan, mint egy interaktív képeskönyv, az operatőri munka korrekt, a rendezés is kicsit komolyabb, letisztultabb irányba ment el, nem annyira túlzsúfolt, mint a tavalyi Aladdin. A csatajelnetek között akad egészen darkos, ami illik is a cselekményhez, bár ilyen téren valamivel több grandiózusságot el bírtam volna viselni, azonban a látottak így is hozzák az elvárható szintet bőven.

A karakterek közül természetesen Mulan-t érdemes elsősorban kiemelni. Senki várjon független filmekre jellemző jellemépítést, de a lehetőségekhez képest én kifejezetten meg tudtam kedvelni a főhősnő karakterét. A mellékszereplők már nem ennyire emlékezetesek, ők maximum a történet folyását gördítik előre, de azt ne várjuk, hogy bármelyikük is túlzottan összetett legyen.

Yifei Liu viszont nagyon, értsd nagyon jó mint Mulan! Örülök, hogy őt választották, mivel hazájában már évek óta ismert névnek számít, így pedig még több ember láthatja a játékát. A színésznő karaktere minden egyes rezdülését hitelesen hozza, engem teljes egészében meggyőzött. Donnie Yen és Jet Li jelenléte sem éppen rossz dolog, bár előbbi elég sablonos karaktert kapott, míg utóbbi szerepeltetése alig több egy nagyobb cameo-nál.

Összegezve a dolgokat, szerintem a Mulan egészen jó film lett. Nem váltja meg a világot, de ha a néző képes elfogadni, hogy nem az eredeti mesét kapja a pénzéért, akkor simán jól tud rajta szórakozni. Bejött a komolyabb hangvétel, a vizuálisan letisztultabb képi világ, a hangulat és természetesen Yifei Liu remek játéka is. Sajnos azonban az is tény, hogy a cselekmény szó szerint végigrohan a nézőn, én bőven adtam volna neki legalább két óra játékidőt, mert voltak olyan részek, amiket nagyon hamar lerendeztek. Ennek ellenére az új Mulan ajánlott, de nem akkor, ha az eredeti élményt várod, sokkal inkább ha szeretnél látni egy bőven korrekt, kicsit darkos kosztümös kalandfilmet. 10/7 kijár neki, egy esélyt megérdemel.

 

 

Ha tetszett és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr8916202526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.