2020. júl 17.

10 vérfagyasztó sorozatgyilkosos film

írta: Benny Bug
10 vérfagyasztó sorozatgyilkosos film

Elmebetegek nyomában

Ha tetszett a video vagy a cikk, támogasd munkásságomat egy feliratkozással

 

Sziasztok, hatalmas nagy szeretettel köszöntök mindenkit. Ma 10 felkavaró és vérfagyasztó filmet gyűjtöttem nektek, amik középpontjában sorozatgyilkosok állnak. A legtöbb ember joggal féli ezeket a személyeket, hisz gond nélkül követnek el olyan rémtetteket, miknek már csak a hallatán is sokan rosszul lesznek. A legijesztőbb az egészben mégis talán az, hogy ezek az emberek köztünk, a társadalomba beintegrálódva élik életüket, sokukat pedig soha nem tudták kézre keríteni. Nem csoda, hogy a téma Hollywood és a nézők érdeklődését egyaránt felkelti.

Fontos megjegyeznem, hogy ez nem egy all time 10-es lista, tehát nem minden idők legjobbjait szedtem itt össze, hanem inkább olyan filmeket, amik hozzám közel állnak és a megtekintésüket jó szívvel tudom ajánlani, ha még nem láttad őket.

Talán mondanom sem kell, hogy a megnézésüket gyenge idegzetű személyek számára nem tudom ajánlani.

De azt mondom, ne is húzzuk tovább az időt, jó szórakozást mindenkinek!

 

 

10.) Fűrész (2004)

 

A később fokozatosan hanyatló franchise első része még friss, újszerű, fordulatos és brutális is volt egyben. Tulajdonképpen, inkább egy pszichológiai thriller, nem is horror: hisz azt láthatjuk, két elkeseredett személy hogy próbál kijutni egy ördögi játékből, illetve mit hajlandóak azért feláldozni. Az első részt mindenkinek tudom ajánlani, hisz az még kellően újszerű és izgalmas, nem is beszélve a nagy fordulatról a végén, ami új megvilágításba helyezi az egészet.

 

9.) Isten haragja (2001)

 

Talán egy kicsit kevesebben ismerik ezt a darabot, pedig Matthew McConaughey kifejezetten nagyot játszott benne, s az atmoszférát is nagyon eltalálták. Az erős idegzetűek bizonyára értékelni fogják ezt a nem mindennapi filmet, ami olyan kényes témákat jár körbe, mint a túlzott vallásosság és a hit, valamint az ezek következtében elkövetett rémtettek és a vallási fanatizmus. Nem a világ legkönnyebb filmje, de ha megnézed, szerintem nem fogod megbánni.

 

8.) Kalifornia: a halál nem utazik egyedül (1993)

 

A Kalifornia főszereplője a sorozatgyilkosok módszereit tanulmányozza, ám váratlan meglepetés vár rá, mikor csajával útra kel, hogy szemügyre vegyék a legdurvább esetek helyszíneit. Nem kapott túlzottan elismerő szavakat az ítészektől, nekem mégis eléggé bejövős volt. Az ismertebb nevek közül nem csak David Duchovny, de Brad Pitt és Juliette Lewis is szerepelt benne. Szintén nem egy habkönnyű film, de nagyon elborult és iszonyú erős hangulattal bír, miközben a cselekmény is bőven tartogat meglepetéseket.

 

7.) Amerikai pszicho (2000)

 

Christian Bale úgy játszotta a pszichopatát, aki egy dúsgazdag aranyifjú álcája mögé bújuk, ahogy még talán senki előtte. Az Amerikai pszicho egy fordulatos és véres film, melyet a műfaj kedvelői garantáltan szeretni fognak, hisz igényesen összerakott alkotás. Már ha lesz idegzetük a mókához, persze, ugyanis a több országban betiltott alkotás garantáltan nagy hatással lesz a legtöbbekre.

 

6.) Gyilkossághoz öltözve (1980)

 

A filmben különös gyilkosság történik, szemtanúnak pedig csak egy call-girl akad, aki nem éppen a legmegbízhatóbb forrás. Brian De Palma ezen rendezésével egyértelműen Alfred Hitchcock, a műfaj királya előtt akart tisztelegni. A végeredmény is kifejezetten jó lett, Michael Caine alakítása pedig nagyon -khmm-hidegrázós. A film a thriller és a horror határán helyezkedik el, azonban fenyegető atmoszférája miatt valószínűleg jó darabig emlékezni fogunk rá.

 

5.) A pokolból (2001)

 

Nem Johnny Depp legismertebb filmje, de az egyik legérdekesebb. Viktoriánus korszak, Hasfelmetsző Jack rémtettei, fojtogató atmoszféra, mi kell még? Mondjuk Depp, aki Fred Abberline Scotland Yard-detektív bőrébe bújik és nyomozni indul. A pokolból egy nagyon korrekt és nem mindennapi thriller, ajánlom. Érdekesség, hogy ez is egy képregény-adaptáció, méghozzá Alan Moore azonos című klasszikusát veszi alapul, melynek elolvasását mindenki számára csak ajánlani tudom, mert nagyon fasza kis olvasmány.

 

4.) A Zodiákus (2007)

 

David Fincher filmjében a San Francisco Chronicles újságírói nyomoznak egy rejtélyes gyilkos után, akit soha nem tudtak igazából elkapni, az ügy mind a mai napig rejtély maradt, ami számtalan teóriát szült. A film pedig rendkívül érdekes, feszült módon dolgozza fel az esetet, ahogy azt a rendezőtől megszokhattuk. A sztárparádé pedig garantált: Mark Ruffalo, Jake Gyllenhaal és Robert Downey Jr. egyaránt játszik benne ugyanis.

 

3.) Psycho (1960)

 

Hitchcock klasszikusa a műfaj egyik legnagyobbja, ami nem véletlenül érdemelte ki a kultstátuszt. A szőke titkárnő története, aki megszökik főnőke rengeteg pénzével, egyike a legnagyobb klasszikusoknak. Norman Bates pedig a filmtörténelem egyik legijesztőbb karakterévé vált, a film érdemeit pedig napestig lehet regélni. Akit a film kora tántorítana el, ne tegye: mind a mai napig ugyanúgy hatásos és vérfagyasztó, erejéből szinte semmit nem vesztett.

 

2.) A Bárányok hallgatnak (1993)

 

Jodie Fosternek alaposan meggyűlik a baja az Anthony Hopkins által alakított Hannibal Lecterrel, mégis az ő segítségét kell kérnie, mikor egy elmebeteg az ő módszerit kezdi el majmolni. A Hannibal- trilógia legjobb darabja pedig egyértelműen A Bárányok hallgatnak. Hidegrázós és eredeti, nem szokványos thriller, amely különleges hangulatának és az igazi csodabogár Lecter-nek köszönhetően egyike a ’90-es évek legjobbjainak.

 

1.) Hetedik (1995)

 

Megint David Fincher! Valamit tudhat a tag… Ebben a kultklasszikusában Brad Pitt és Morgan Freeman ered a hét főbűn alapján lecsapó gyilkos nyomába, akit szintén egy zseniális színész alakít. Hogy ki, az maradjon meglepi, spoilerezni most sem szeretnék. Borongós hangulat, ami tökéletesen átadja a nagyvárosi mocskot, érdekes karakterek valamint egy elképesztő lezárás, hatalmas fordulattal: mindezt kínálja eme remekmű, úgyhogy én a helyedben semmiképp nem hagynám ki.

 

 

 

Ha tetszett és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

Szólj hozzá

horror toplista top 10 thriller pszichológiai