2020. máj 09.

A legijesztőbb Odaát epizódok

írta: Benny Bug
A legijesztőbb Odaát epizódok

Para-túra a Winchester-fivérekkel

 

 

 Eredeti szöveg (kisebb módosításokkal):

 

Kedves lányok és srácok, hölgyek és urak! Nagy szeretettel üdvözöllek titeket az oldalon.

Bizonyára a legtöbben ismeritek az Odaát, azaz Supernatural című sorozatot. Az első rész 2005 őszén került adásba, amit azóta több mint 300 követett, szóval mondhatjuk, hogy a népszerűsége töretlen.

Személy szerint számos kellemes emlék fűz a sorozathoz: 13 évesen kezdtem el nézni, azóta pedig a legnagyobb kedvenceim közé sorolom. Ha van sorozat, ami nagy hatással volt rám, az kétségkívül az Odaát: még egy olyan nyakláncot is szereztem, amilyet Dean viselt egy darabig.

A ma pedig a 10 legparább epizódot gyűjtöttem össze nektek. Fontos megjegyeznem, hogy a sorozat nem hiába tartozik a horror műfajába is, így a megtekintést gyenge idegzetű olvasóknak nem ajánlom, illetve spoilerek is előfordulhatnak. Elsősorban nem is a képi anyag miatt mondom ezt, viszont lesz itt szó pár extrém és groteszk esetről, szóval tényleg csak óvatosan!

Ne is húzzuk tovább az idő fonalát: nagyon kellemes rettegést minden kedves itt maradt személynek!

 

 

10.) 2x16 RoadkillHalálút

 

 

Férj és feleség boldogan kocsikáznak az éjszakában, ám egyik pillanatról a másikra feltűnik az országút közepén egy farmer. Megpróbálnak nem átgázolni a jóemberen, ám inkább kevesebb, mint több sikerrel. A feleség a következő pillanatban arra eszmél, hogy a férje szőrén-szálán eltűnt, őt pedig üldözi a korábban elütött farmer, természetesen közel sem barátságos szándékkal.

A rész 40 perces játékideje dacára jobban fel van építve, mint egy komplett horrorfilm. Az érdekes alapszituáció mellett egy olyan fordulatot is tartalmaz a végén, amelyre valószínűleg senki nem számított. Majd az egész epizód egy elhagyatott erdőben játszódik, ami remek alapot biztosít a kietlen és nyomasztó hangulatnak, szóval intenzív és sokkoló jeleneteknek garantáltan nem leszünk híján.

 

 

9.) 4x21 When the levee breaksA pusztulás útja

 

 

Következzék egy jóval személyesebb hangulatú rész!

A negyedik évad végére az addig mindig kedves és ártalmatlan Sam karaktere nagy változásokon megy keresztül. Egyre inkább elveszti emberségét, amiért Dean és Bobby bezárják őt, hogy ne tudjon semmi meggondolatlant tenni. A legsokkolóbb az egészben, hogy az epizód végén kerül sor az első igazán komoly konfrontációra az addig minden nehézség közepette is összetartó testvérpár között.

A rész nem a hagyományos értelemben véve tekinthető ijesztőnek, viszont látni Sam-et ennyire brutális dolgokat elkövetni bizony több mint meglepő és kiakasztó lehet mindenki számára, aki csak egy kicsit is megkedvelte őt az idők során. Hadd fogalmazzam meg pontosabban: egyszerűen végig olyan érzésem volt közben, hogy megszűnt létezni a köztük lévő, elszakíthatatlannak látszó kötelék, hogy az egész sorozat legelemibb erejét adó kapcsolat szakadt szét egyik pillanatról a másikra. Sokkoló, na…

 

 

8.) 7x2 Hello, cruel worldKegyetlen világ

 

 

Nem érdemes tagadni, a hetedik évad még a tősgyökeres fanokat is megosztja. Sokan úgy gondolják, hogy az Odaát-nak nem tett jót az erősen konspirációs, összeesküvés-elméletes történetszál, ami már inkább volt X-Akták.

Azt viszont egy percig sem vitatom, hogy ez az epizód az összes eddigi közül talán a legjobban adja át a reménytelenség érzetét. Tényleg belengi az egész egy olyan érzés, hogy ennél rosszabb dolgok már nem történhetnek, aztán láss csodát, mégis.

Igen, tudom hogy a halál itt nem épp egy végleges állapot, de akkor is - Látni azt, ahogy a Leviatánok elpusztítják Castiel addig felhasznált gazdatesét, Sam pedig elkezdi megkérdőjelezni azt, hogy mi a valóság és mi hallucináció: egyszerűen apokaliptikus hangulatú az egész, ahogy van: azt sugallva, hogy ebből a gödörből bizony piszok nehéz lesz hőseinknek kimásznia.

 

 

7.) 5x4 The endA vég

 

 

Napjainkban ez az epizód főleg felkavaró tud lenni, ugyanis…

Na igen, az egész úgy kezdődik, hogy Dean az öt évvel későbbi jövőben ébred, egy elhagyatottnak látszó városban. Az embereket egy fura vírus fertőzte meg, ami agyatlan, húszabáló zombikká változtatta őket. Később egyébként kiderül, hogy ez egy lehetséges jövőkép, ami akkor fog megvalósulni, ha Dean megtagadja a harcot Lucifer ellen.

Úgy hiszem, nem kell magyaráznom miért is annyira kemény a rész. Látni egy ennyire ijesztő és reménytelen, már-már Walking Dead-es jövőképet bizony nem a legkellemesebb dolog. Mikor pedig Dean rájön, hogy ő is alakíthat a dolgokon, az bizony egy hatalmas felelősség – képzeljük csak magunkat a helyébe: hogy rajtunk múlik az, hogy a jövőben eljön-e a reménytelenség meg az apokalipszis. Szerintem egyikünk sem szívesen lett volna a helyében…

 

 

6.) 3x16 No rest for the wickedPokoljárás

 

 

Dean érzi, hogy nincs sok ideje hátra, megkötött alkujának hatása miatt pedig az életével kell fizetnie. Az egyetlen epizód a listán, ami szinte csak az utolsó jelenetek miatt került be. Persze az egészet belengi a vég közelsége, ott kopogtat az ajtón az elkerülhetetlen

 Sam nem tehet semmit, kénytelen végignézni, ahogy testvérét láthatatlan pokolkutyák marcangolják halálra. Később, amikor halott testvérét a kezében tartja, az egyike a széria egyik érzelmileg legfelkavaróbb szegmenseinek, ami szavak nélkül is rengeteget mond.

Az igazán cifra dolog pedig csak utána következett – Dean egy pokol-szerű helyen találja magát, ő maga pedig csurom vér, testét pedig csak a húsába vájt kampók tartják, szabadulásra pedig esélye sincs.

Az Odaát soha nem fogta vissza magát, de ennyire felkavaró, provokatív jelenetet azóta sem forgattak hozzá…

 

 

5.) 1x5 Bloody MarySzellem a tükörben

 

 

Az első évad tele volt ijesztő részekkel, melyre itt egy tökéletes példa.

A testvérek nyomozásuk során egy magába Véres Mariba botlanak, aki bárkit a halálba kerget, aki háromszor ki meri mondani a nevét a tükör előtt. Az egész alapja egy ősi legenda, illetve nagy valószínűséggel hathatott az alkotókra a Kampókéz című film.

Az epizód hangulata végig nagyon nyomasztó és kiszámíthatatlan, hisz a gonosz teremtmény szinte bárhol felbukkanhat, hogy megkeserítse az emberek életét. A suspense épp megfelelően van adagolva mindvégig, egy pillanat erejéig sem lehet úgy istenigazából fellélegezni, szóval alsó hangon is mondhatjuk, hogy piszok félelmetes és hatásos epizódról van szó.

 

 

 

4.) 3x8 A Very Supernatural ChristmasA Karácsony Odaát van

 

 

Azt hihetné az egyszeri néző, hogy a Winchester-testvérek legalább karácsony napján megpihenhetnek egy kicsit a vadász-meló fáradalmaiból, de minő meglepő, ez nem így történik!

A tesók egy gyilkos Mikulás-szerű lény után nyomoznak, ami alapból ad az egésznek egyfajta kellemetlenül metsző élt, ugyanis sokunk gyerekkorának egyik meghatározó figuráját gondolja tovább egyfajta halálos veszedelemként. Aztán kicsivel később bejönnek a képbe a pogány istenségek is, az epizód pedig gyakorlatilag úgy figurázza ki az „ünnepi” horror toposzát, hogy közben egy kicsit maga is annak tekinthető.

Egyébként, szintén személyes epizódról van szó, amiből azt is megtudhatjuk, hogy Sam miért utálja a karácsonyt, illetve hogy Dean hogyan tett szert szeretett nyakékére. Személy szerint én az újabb évadokból ezeket a gyerekkorra való visszatekintéseket nagyon hiányolom, persze ez csak az én véleményem…

 

 

3.) 1x1 PilotNyomtalanul

 

 

Következzék a legelső leadott rész!

A készítők már ekkor is vették a fáradtságot arra, hogy a főbb karakterek személyiségének bemutatása mellett be is vezessék a fivéreket első közös vadászatuk susnyásába apjuk közreműködése nélkül.

Egy bizonyos fehér ruhás nő nyomába erednek, aki materiális valójában igazán szörnyű sorsot tudhatott magáénak: miután rájött, hogy férje hűtlen lett hozzá, végzett magával és gyermekeivel is. Azóta, kísértetnek csak annyi célja maradt, hogy férfiakat csábítson a halálba. A fivérek persze felveszik a harcot a bosszúszomjas szellemmel.

Meglehetősen ijesztő epizódról van szó, a készítők már itt sem hazudtolták meg magukat, pontos képet adva arról, milyen válogatott rémségekkel fog szolgálni az Odaát a későbbi események során is.

 

 

2.) 2x2 Everybody loves a clownA bohóc

 

 

Rengeteg ember akad, aki halálosan rettegi a bohócokat, míg mások csak jókat röhögnek rajtuk – nagyjából ez a két tábor van. Sam egyértelműen az előbbiek közé tartozik, ami miatt egy kicsit bátyja gúnyolódásának céltáblájába kerül.

Pennywise óta azonban tudjuk, hogy az ilyen rémségeket nem szabad félvállról venni. Az egész esetben a legsokkolóbb, hogy az ördögi bohóc saját gyerekeik manipulálásával éri el azt, hogy azok szüleit felzabálhassa.

Szerintem nem szorul részletesebb magyarázatra, hogy ez a dolog mennyire beteg és gyomorforgató, aki pedig csak egy kicsit is féli a bohócokat, riadt szívvel készüljön pár nyugtalan percre – egészen pontosan 55-re, hisz az epizód nem csak brutális és para, de emellett még hosszabb játékidővel is bír a megszokottnál.

 

 

1.) 1x10 AsylumTiszta elmebaj

 

 

Elmegyógyintézet avagy szanatórium. Személy szerint, egy helyszín sincs horrorfilmekben, ami jobban kiakasztana ennél. Főleg, ha egy elhagyatott bolondokházáról van szó, ahová a Winchester-fivérek érkeznek egyik nyomozásuk közepette.

Nem hazudok, az egész epizód nem más, mint 44 perc tömény félelemkeltés, olyan hangulatot ábrázolva, ami annyira nyomasztó és rideg atmoszférával bír, hogy utána garantáltan vigyázállásban, állandóan hátra-hátratekintgetve mentek ki a szobátokból – főleg ha az éjszaka közepén nézitek meg a részt 13 évesen, ahogy azt én is tettem anno.

 Ha csak egy kicsit is gyenge idegzettel bírsz, ezt inkább ne így tedd, mert tényleg maradandó, amit látunk – engem az Odaát egyik része sem akasztott ki ennyire, szóval mondhatjuk, hogy teljesen egyedülálló az egész.

 

 

 

Kedves mindenki, a mai téma ennyi lett volna. Nagyon remélem, hogy érdekesnek találtátok: ha ez esetleg így van, akkor iratkozzatok fel a csatornára és kövessetek Facebookon. Azon leszek, hogy ezt ne bánjátok meg, reményeim szerint számos érdekes téma fog érkezi a közeljövőben, szóval elég nagy esély van rá, hogy találsz majd kedvedre valót, építsünk ki együtt egy jó kis közösséget. Köszönöm szépen a figyelmet, hamarosan újabb videoval/cikkel érkezem, addig pedig legyetek nagyon-nagyon jók, sziasztok!

 

 

Szólj hozzá

toplista top 10 ijesztő Supernatural Jensen Ackles Jared Padalecki Misha Collins Odaát Jeffrey Dean Morgan Mark Sheppard