2019. nov 20.

Martin Scorsese 10 legjobb filmje

írta: Benny Bug
Martin Scorsese 10 legjobb filmje

Egy kivételes rendezői karrier kiváló gyöngyszemei.

Martin Scorsese kérdés nélkül egyike minden idők legjobb rendezőinek. Olyan kiváló alkotásokkal járult hozzá a mozi fennmaradásához és virágzásához, amilyenekkel csak nagyon kevesen tudtak az évek alatt. Egy olyan legenda lett az igazi filmszerető emberek körében, kit egyértelműen a legnagyobbak közt említhetünk és fogunk is mindig. 25. nagyjátékfilmje, Az ír (The Irishman) a november 27.-i Netflix-bemutató előtt még megy pár napot csütörtöktől a hazai mozikban szerencsére. Ennek apropóján, a mester 10 legkiválóbb rendezését gyűjtöttem össze nektek!

 

Az ír című filmről pedig várhatóan péntek késő este, vagy szombaton érkezik saját beszámolóm!

 

 

 

10.) A Wall Street farkasa (2013)

Rendezőnk bizonyítja, hogy számos év után is van benne elegendő kraft! Átütő erejű, gúnyos szatírát készített Leo főszereplésével, ami nem nélkülözi a felnőtt témákat és a korhatáros jeleneteket sem. A legmeglepőbb az, hogy mindezekkel együtt is nagyon érett élmény. Valamint kifogyhatatlan mémforrás… :D

 

9.) New York, New York (1977)

Kritikai szempontból nem okozott csalódást a mester ezen filmje, azonban sajnos bevétel tekintetében nem muzsikált jól. Ez szomorú dolog, hisz ezen filmje egyszerre őszinte romantikus mozi, hangulatos korkép és fülbemászó zenés alkotás. De Nironak sem csak a gengszterkalap állt jól egy Scorsese-filmben!

 

8.) New York bandái (2002)

Itt is pazar, egyedi hangulatot élhetünk át már az első pillanattól kezdve. Végig izgalmas, kiváló történelmi alkotásról van szó, melyben először dolgozott együtt a Scrosese – Di Caprio duó. Nem elfeledkezni Daniel Day-Lewis vagy Liam Neeson rövidebb, de annál zseniálisabb jeleneteiről sem persze!

 

7.) Viharsziget (2010)

Erősen megosztó műről van szó, véleményem szerint azonban kétségkívül kiváló élmény. Egyszerre misztikus thriller, neo-noir és pszichológiai terror, s mindhárom kategóriában képes jóval az átlagon felüli élményt nyújtani a mester ezen filmje. Di Caprio meg egy színészisten. Itt is. Mint nagyjából mindig.

 

6.) Casino (1995)

Természetesen nem feledkeztem meg arról, hogy rendezőnk kedvenc műfaja a gengszterfilm. Érdekesség, hogy itt dolgozott utoljára együtt De Niroval Az ír előtt. A végeredmény pedig egy komplex, egyedi maffiatörténet, ahol nagyot játszik Sharon Stone is.

 

5.) A komédia királya (1982)

Igen, ez az a film, melyből a mozikban még elcsíphető Joker is sokat merített. Vagyis az egyik, a másikkal még később foglalkozom írásomban. Lényeg a lényeg, olyan szatíráról van szó, ami egyszerre megdöbbentő, gúnyos és mélyen elgondolkodtató. Talán le se kell írnom, mekkorát játszik itt (is) De Niro, annyira alap.

 

4.) Némaság (2016)

Scorsese itt a hit és bizalom kérdését boncolgatja, lassú és melankolikus, de mindenképp zseniális módon. Nagyon nem való mindenkinek eme film, sokan nem is tudták sajnos értékelni, pedig ha csak egy kicsit is a dolgok mélyére nézünk, fontos dolgokat adhat nekünk. Nagyon is fontos dolgokat. Szóval megéri, ha engem kérdeztek.

 

3.) Dühöngő bika (1980)

Már megint De Niro! Ezek ketten nem tudtak hibázni, akármivel is próbálkoztak, nem igaz? Dehogynem! A Dühöngő bika vérprofi, elképesztő életrajzi mozi, melyet fekete-fehérben forgattak. A karakter eljátszásáért főszereplőnk drasztikusan hízott és fogyott is, mikor mit kívánt meg az adott rész. A zsenialitás valahol itt kezdődik!

 

2.) Nagymenők (1990)

A gengszterfilmek gengszterfilmje, a műfaj egyik legnagyobbja. Talán nincs olyan toplista, mely ne foglalná magába. Helyesen, ha érdekel valakit a véleményem. Amit itt De Niro és a mester letett az asztalra, az tán felülmúlhatatlan. Egy egész élet történetének elmesélése a maffia szolgálatában, úgy, ahogy arra csak a legnagyobbak képesek.

 

1.) Taxisofőr (1976)

Szerény véleményem szerint nem csak Scorsese vagy éppen De Niro karrierjének legjobbja, hanem minden idők legkiválóbb filmje is egyben. Számomra az abszolút felülmúlhatatlan number one. A nagybetűs mozi. Minden egyben van: az alakítások, a zene, a hangulat, a társadalomkritika. Tényleg minden! Nem is csoda, hogy a Joker is merített belőle nemrég.

 

 

 

 

Neked melyik a kedvenc Scorsese-filmed? Írd meg kommentben!

Hamarosan szó lesz Az írről is, tartsatok velem továbbra is!

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

egyéb toplista top 10 életrajzi dráma gengszter Liam Neeson Robert De Niro Joe Pesci Martin Scorsese Mark Ruffalo Samuel L. Jackson Jonah Hill Sharon Stone Andrew Garfield Matthew McConaughey Jodie Foster Cameron Diaz Daniel Day-Lewis Harvey Keitel Ray Liotta Jon Bernthal Ben Kingsley Leonardo di Caprio Margot Robbie Adam Driver