2019. máj 05.

Gotham 5.évad (sorozatkritika)

írta: Benny Bug
Gotham 5.évad (sorozatkritika)

A sötét lovag nulladik éve.

Az előző évad végén nagyon nehéz helyzetbe került Gotham népe, amit szinte teljes egészében elvágtak a külvilágtól. Az utcákon bandák kezdenek randalírozni, s több csoport is megalakul a városon belül. Komoly harcok folynak az erőforrásokért, a hatalomért-no meg legfőképpen a pisztolyokért és töltényekért is. Jim Gordon (Ben McKenzie) már nagyon nehezen tud rendet tartani az utcákon, az ifjú, de egyre tapasztaltabb Bruce Wayne (David Mazouz) igyekszik mindenben segíteni neki. Azonban ő is sejti, hogy a bűnös városnak valami más kell, ami meg tudja menteni az ártatlanokat a gonoszok karmaiból. Mindeközben Pingvin (Robin Lord Taylor) és Ed Nigma (Cory Michael Smith) is terveznek valamit.

Az ötödik évaddal egyben a sorozat is véget ért, ami kereken száz epizódot kapott. A lezárás kicsit túl hirtelen jött, illetve lett volna ebben még legalább két szezonnyi kraft bőven. Persze azt elismerem, hogy eléggé jól sikerült a mindent lezáró, utolsó 12 epizód is, ami egyébként a Year Zero (Nulladik év) című képregényfolyamot veszi alapul.

Amikor 2014-ben elindult a Gotham, nagyon sokan szkeptikusak voltak vele szemben. Jómagam viszont már az elejétől kezdve bizakodó voltam: egyrészt Batman mocskos, sötét és földhözragadt (mondhatni realisztikus) világa mindig is közel állt hozzám. Másrészt meg, ki ne akarná megtudni, hogyan született valójában meg a Sötét lovag, avagy Batman? Hisz az, amit a legtöbb film lezavart maximum negyed órában, az itt kapott kereken 100 epizódnyi időt.

Az tény, hogy a fontosabb karakterek az öt szezon alatt nagyon szép utat jártak be, amit pedig igazi, jól megírt karakterfejlődés is kísért. Jim tapasztaltabb és magabiztosabb lett, Harvey talán végleg leszámolt démonjaival, mindeközben pedig számos piti gonosztevőből lett velejéig romlott, határokat nem ismerő ellenfél. Sőt, míg Bruce a sorozat legelső epizódjában félénk kisfiú volt, addig itt már nagy harci tudásra, valamint taktikai érzékre is szert tett.

Most is voltak szépen megrendezett, jóféle akciójelenetek, meg harcok is, azonban én továbbra is úgy gondolom, hogy az utolsó hajrá már a karakterek jellemének kiépítésére helyezte a hangsúlyt. De persze a sorozat az esetek döntő hányadában inkább volt egy sötét hangulatú, különös dráma és eredettörténet, mintsem egy akciófilm. Habár a középpontban egyértelműen Bruce Wayne állt, de még így is az összes fontosabb szereplő megkapta a neki járó ívet.

Érdekes, hogy míg Tim Burton két Batman-filmje inkább a sejtelmes-gótikusabb vonalra ment rá, addig Christopher Nolan trilógiája sokkal komorabb és földhözragadtabb értelmezést adott a denevérnek. A Gotham pedig gyakorlatilag mindkét rendező munkássága előtt tiszteleg, miközben a bőregér igazi kedvelőinek ezer meg egy easter egg-et, apróbb meglepetést, kikacsintást tartogat most is.

Alapvetően azonban bátor és kifejezetten sötét atmoszférájú sorozatról van szó, ami nem finomkodik, ha a helyzet úgy kívánjal. Simán lehetett volna még folytatni a történetet, újabb évadokkal egyébként. Még két szezon abszolút beleférhetett volna, de úgy, hogy közben nem válik unalmassá. Az utolsó epizód így már nem is kicsit kapkod, de tény, hogy emellett számos jóféle, emlékezetesebb pillanatot is tartalmaz, amit a széria kedvelői már régóta látni akartak már.

David Mazouz végig remek Bruce Wayne szerepében, ahogy Ben McKenzie is nagyon jól hozza Jim Gordon figuráját. (A bajuszt hiányolóknak pedig van egy legalább félig jó hírem… :D ) Elismerést érdemel még Donal Logue, valamint Sean Pertwee is, de persze Camren Bicondova is nagyon érdekesen hozza Selina karakterét. Cory Michael Smith tovább mélyíti a Rébusz eredetét, miközben bántársa, Pingvin is kap pár emlékezetes momentumot. Robin Lord Taylor valósággal lubickol ebben a szerepben, úgy keltve életre a karaktert, ahogy tán senki más nem tudná. Cameron Monagham Joker-e pedig egyszerre emlékeztett a Nicholson és Ledger féle figura tulajdonságaira, de úgy, hogy közben mégsem majmolta őket.

Összegezve, határozottan jól működő finálén van túl a Gotham sorozata. Persze nem is kicsit baj, hogy máris véget ért, hisz tovább lehetett volna még fűzni az egyes szálakat, bőven elég lehetőség rejlett volna még egy, vagy akár két további évadban is. Továbbra is öröm nézni, hogy a színészek valósággal remekelnek, valamint a cselekmény sem veszített sötét és reális ábrázolásmódjából. Nekem az utóbbi évek "képregényes" (értsd: Marvel vagy DC) sorozataiból a Gotham volt a fő kedvencem. A végére már kicsit kapkod, de még így is méltó és jól összerakott zárásról van szó. Legalább tényleg a csúcs környékén hagyták abba, s nem lett önmaga paródiája. Most, hogy már a kisképernyőn is megszületett a denevér, ideje újranézni a Burton és Nolan féle filmeket is. Nekem legalábbis a Gotham meghozta a kedvet hozzá.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

sorozat krimi akció thriller dráma misztikus 80% DC Donal Logue Ben McKenzie Cameron Monaghan Sean Pertwee David Mazouz Camren Bicondova Cory Michael Smith Robin Lord Taylor Erin RIchards