2019. már 28.

Testvérlövészek (kritika)

írta: Benny Bug
Testvérlövészek (kritika)

Ők aztán nem lőnek mellé.

Az 1850-es évek Oregon-jában tevékenykedtek a Sisters fivérek. Charlie (Joaquin Phoenix) és Eli (John C. Reilly) bárkit eltesznek láb alól, persze csak akkor, ha ezért busásan meg is fizetek őket érte. A testvérek egy rejtélyes aranyásó (Riz Ahmed) nyomába erednek, hogy elvégezzék a feladatukat. Azonban az odáig vezető út nem lesz egyszerű számukra, ahogy a küldetésük teljesítése sem.

A francia független filmes direktor, Jacques Audiard a Testvérlövészek, avagy The Sisters Brothers előtt nem dolgozott igazán nagy nevekkel, azonban eljött végre az ideje, hogy legújabb munkáját a hollywoodi színészek krémjével készíthesse el. Az egész alapja egy regénysorozat, melynek megfilmesítési jogait még John C. Reilly vásárolta meg a 2010-es évek elején, aki nem csak egyik főszereplője, de emellett még a producere is a filmnek.

Audiard egy végtelenül egyedi, a szó legjobb értelmében visszafogott alkotást dirigált le, ami még így is az érzelmek széles skáláját jeleníti meg. Alkotása ha western-nek is tekinthető, nem azt hozza, amit az átlag: hősei nem sötét múltú pisztolyhősök, akik megmentik az útszéli, poros városka békéjét, hanem épp ellenkezőleg. A Sisters fivérek maguk is bérgyilkosok, akik a pénzre hajtanak. Ha van is erkölcsi kódexük, annyi bizonyos, hogy már évek óta nem lapozták fel azt.

A Testvérlövészek jócskán nyakon lett öntve maró, gúnyos humorral. Nem az a fajta film, amit végig lehet kacagni, a humor forrása ugyanis legtöbbször éppen az emberi gyarlóságból ered. Így az 1800-as évek közepének Amerikáját egy nagyon veszélyes, már-már abszurd helyként festik le, ahol semmi sem biztos. Az élet ott egy nehezen megóvható, múlékony dolog, igazi értéke csak a pénznek meg az aranynak van, abban pedig senki nem lehet biztos, hogy nem-e ő kapja a következő golyót.

Tehát, jól látszik, hogy nyoma sincs a westernek „romantikusabb” ábrázolásának, ahol egy rejtélyes, de kedvelhető hős mindenkit megment a gonosz útonállóktól. Nem, ennek a mozinak a főszereplői egy bérgyilkos testvérpár, akik gyilkolással keresik meg a napvégi italra valót. Erre az alkotásra ráhangolódni, egy hullámhosszon mozogni vele nem könnyű dolog. De ha sikerül, akkor a The Sisters Brothers garantáltan egy olyan élménnyel ajándékoz meg, amit western már nagyon régen nem adott.

Teljes fokú élvezetéhez, befogadásához nem árt egy kis nyíltság. Ne várjuk, hogy két óráig a golyók röpködnek, eme mozi a gyarlóságról, a nagy „amerikai” álom szertefoszlásáról szól, színhelyéül egy olyan világot választva, ahol farkastörvények uralkodnak. Az egésznek egyfajta megkoronázása tulajdonképp az abszurd fekete humor, ami csak akkor van színen, amikor arra éppen szükség van.

A karakterek között természetesen nyoma sincs az átlagos western típusfiguráknak. Charlie Sisters egy csöppet arrogáns, iszákos figura, aki bármit megtesz a pénzért. Nem könnyen jön ki az emberekkel, s ha úgy adódik helyzet, hagyja hogy elragadja az indulat. Testvére, Eli leginkább helyét keresi a világban, talán legbelül ő is érzi, hogy nem való neki ez a szakma. Azonban esze ágában sincs kilépni, hisz nem akarja a fivérét magára hagyni.

Joaquin Phoenix generációjának egyik legnagyobb színészóriása, aki az utóbbi években valósággal szárnyal, karrierje még soha nem volt ennyire eredményes. Phoenix többször is magányos, elveszett szereplőket játszott el (The Master, Sosem voltál itt, A nő), most ezektől különböző figurát kelt életre, de a tőle megszokott zsenialitással. John C. Reilly is bizonyítja, hogy a botrányosan leszólt Holmes és Watson csak egyszeri eset volt nála, hisz ezúttal jócskán odateszi magát, teljesen elveszve a szerepében. Mellékszerepben feltűnik Jake Gyllenhaal és Riz Ahmed is, ők ketten szintén igényes színészi munkáról tesznek tanúbizonyságot.

Összegezve, a Testvérlövészek egy pazar alkotás, ami egyedi módon igyekszik mesélni két bérgyilkos testvérről. Nyoma sincs benne a western klasszikus ábrázolásmódjának, legnagyobbrészt épp emiatt nyerte el a tetszésemet. Persze nem a világ legkönnyebb dolga ráhangolódni erre a minden elemében újszerű élményre, azonban nagyon megéri. Biztosan nem lesz mindenki kedvence eme történet, ami a gyarlóságról, az álmok széthullásáról mesél, felhasználva egy letűnt, érdekes kort. Ha felkészültél egy különleges élményre, akkor szinte biztos, hogy tetszeni fog- hisz a Sisters testvérek nem éppen arról híresek, hogy mellélőnek.

 

Értékelés:85%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier krimi western dráma kaland dramedy 85% Jake Gyllenhaal Joaquin Phoenix John C. Reilly Jacques Audiard Riz Ahmed