Mozinapló

Film | Sorozat | Anime | Manga | Könyv | Videojáték

Elrabolt világ (kritika)
Csak egy gyenge District 9 utánérzés?

10 év telt el azóta, hogy az idegenek megérkeztek a Földre. Ha pedig már itt jártak, akkor annak rendje és módja szerint le is igázták bolygót. Ennek ellenére, a bűnözés látszólag megszűnt, illetve nyugodtabb a helyzet a vártnál. Azok, akik a háttérből mozgatják a szálakat, úgy tűnik, jó munkát végeznek. A kérdés már csak az, hogy kik ők? Emberek, vagy éppen idegenek? Tényleg biztonságban érezheti magát mindenki ebben a világban? Pár túlélő nem hisz ebben a vélt idillben, ezért háborút indítanak a legfelsőbb hatalmak ellen-még akkor is, ha sejtik, nincs sok esélyük.

Rupert Wyatt rendező 2011-ben elkészítette az újragondolt Majmok bolygója trilógia első darabját, ami elég nagy kritikai és bevételi sikereket ért el. Megérdemelten, hisz nagyon is összeszedett filmről van szó. Aztán követketett a Hazárdjáték, ami Mark Wahlberg dacára is sokkal kisebb visszhangot kapott. Azért az egyszer nézős szintet tudta hozni ez is. Most pedig itt van az Elrabolt világ, ami az előzetes információk alapján egy meglehetősen érdekes vállalkozásnak tűnt.

Úgy tűnt a bemutató képsorok alapján, hogy remekül vegyítik az Orwelli diktatúra elemeit olyan filmek stílusával, mint az első Cloverfield, vagy éppen a District 9. Ahhoz képest sajnos annál nagyobb csalódás lett Wyatt új filmje. Megmondom őszintén, álmomban sem hittem volna, hogy ilyen keveset fog nyújtani csak. Minden adott lett volna egy kimagasló élményhez, mégsem sikerült ezt elérniük.

Ami mindenképpen egy érdekes ötlet volt, hogy még csak véletlenül sem akartak ebből a témából egy akciófilmet elkészíteni, nem lett belőle a következő A függetlenség napja. Igyekeztek az átlagember szemszögéből megmutatni ezt a kitalált világot, ami szintén sok lehetőséget rejtett volna magában. A gond csak az, hogy ehhez nem túl magas minőségű megvalósítás tartozik.

Lehet, hogy a csúnya idegenek már 10 éve elfoglalták a bolygót, de ennek ellenére teljesen úgy néz ki, mintha semmi változás nem történt volna. Nem tudták átadni azt a hangulatot, feszültséget, mint amit a fentebb már említett mozik egészen kiválóan megtettek. Mondjuk így biztos kevesebb pénzből kijött, csak éppen egy olcsó TV-film benyomását kelti az egész. Tipikusan az a kategória az Elrabolt világ, amiket a Netflix szokott megvenni a hivatalos bemutató előtt pár héttel, amolyan tűzoltásként.

A karakterek jellegtelenek és unalmasak, gyakorlatilag alig van itt olyan figura, akinek a sorsa egy kicsit is tudná érdekelni a nézőt. Olyan szinten tele van töltve az alkotás klisékkel, hogy egyszerűen tehetetlenül összerogyott azok súlya alatt, menthetetlenül. Így egy idő után már egész egyszerűen untat rendesen, hisz még a sok éves átlag alját is alig tudja hozni.

A cselekmény íve, szerkezete sem mondható túlságosan érdekesnek. Olyan sokszor lerágott csont, hogy azt kár volt újra filmre vinni. Hangsúlyozom, azért olyan nagy gond ez nekem, mert ebből a témából ki lehetett volna hozni egy olyan élményt, ami úgy odaszab, hogy a vége után alig tud a néző kikecmeregni a teremből. De nem, ez egy ezerszer látott történet. A csomagolása is csak egy kis ideig tűnik újszerűnek, de ami alatta van, az tényleg több mint kevés.

Nagy szerencse, hogy a színészek mentik azt a keveset, ami még menthető. John Goodman tehetséges nagyon, ahogy most is boldogul a szereppel. Nem írtak neki túl jó karaktert, de ő van olyan profi, hogy még egy tucatfigurát is érdekesen játsszon el. Aztán ott van Vera Farmiga, aki szintén hozza amit kell… más kérdés, hogy alig szerepel sajnos. 10 perc, talán még sokat is mondtam. Ami szintén gond, hogy ők ketten csak mellékszerepet töltenek be. Hát a főszereplők? Ők olyan semmilyenek voltak, hogy szót sem érdemelnek. Sajnálom, de tényleg ez a helyzet.

Összegezve, nagyon jellegtelen, csalódást okozó alkotás lett az Elrabolt világ. Bele se merek gondolni, hogy egy Denis Villeneuve kaliberű direktor ebből mi mindent ki tudott volna hozni. Van benne egy pár jó ötlet, de ezek megvalósítása sajnos többnyire rossz. Ahogy maga a film is az. Lehetett volna valami különleges, de ismét csak a sablonokat kapja az arcába a néző végig. Méretes szégyen ez sajnos, így duplán örüljenek, hogy John Goodman és Vera Farmiga legalább szerepel benne, mert nélkülük még kevesebb volna az amúgy sem túl erős összkép. Inkább nézzétek újra a District nine-t, garantáltan sokkal jobban jártok vele.

 

Értékelés:40%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr7314705526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Mozinapló

Filmajánlók, toplisták, érdekességek írott és videós formában egyaránt! A célom leginkább az, hogy a popkultúra iránti hatalmas szeretetemet és rajongásomat nektek, látogatóknak is át tudjam adni. Tartsatok velem!

Friss topikok

  • AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Na most jönnek a "nem is ,mert az izé jobb" típusú kommentek.:) (2021.09.18. 08:30) Mickey Rourke 10 legjobb alakítása
  • doggfather: A tigris és a sárkány találkozása az #mcu-val. A jobb eredetsztorik közé tartozik, és mindenképpen... (2021.09.16. 18:57) Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája - kritika
  • doggfather: Az utolsó részig egy nyílegyenes krimi ami csak azért érdekes, mert annyira hétköznapi benne minde... (2021.08.20. 22:31) Easttowni rejtélyek - sorozatkritika
  • doggfather: Keserű dráma a siker, a vágyak pillanatnyiságáról, a kiégésről és annak következményeiről. Nic Cag... (2021.08.20. 22:30) Pig - kritika
  • doggfather: 1. Mennyire kell ötletszegénynek lenni, hogy képesek filmet csinálni egy 10+ éves televíziós dokur... (2021.08.11. 14:40) Jeges pokol - kritika

Bejegyzések

süti beállítások módosítása