2018. dec 21.

Milliárdos fiúk klubja (kritika)

írta: Benny Bug
Milliárdos fiúk klubja (kritika)

Kevin Spacey utolsó filmje?

Joe Hunt (Ansel Elgort) nagyon is ért a számokhoz, amire pedig szüksége is van annak, aki pénzzel dolgozik. Csatlakozik hozzá társnak régi barátja, Dean (Taron Egerton) is. Sőt, egy idő után összeállnak Ron Levinnel (Kevin Spacey), aki Beverly Hills egyik legmenőbb befektetője. Egyre jobban bejön nekik az élet, sokkal sikeresebbek lesznek, mint amire legvadabb álmaikban számíthattak. Közben pedig a csapat is új tagokkal bővül. Ők tényleg megélik az amerikai álmot a ’80-as évek elején, két kézzel habzsolva az életet. Azonban mint szinte minden igaz történet, úgy a Milliárdos fiúk klubja sem boldog befejezéssel ér véget: elég egy árulás, hogy utána már az életük se legyen biztonságban.

Hát igen, még egy igaz történet alapján készült mozi. Az ilyenekkel már tényleg Dunát lehetne rekeszteni, ezt nem tagadom. Eme műfajban is vannak persze jobb és kevésbé jobb filmek, az tény. 1987-ben egyébként már készült a témában egy TV-film, azon túl nagy ismeretségre nem tett szert. Ez az új, idén bemutatott verzió gyakorlatilag annak az újrafeldolgozása.

Érdekesség, hogy ezt a művet nagyjából három évvel ezelőtt forgatták, azonban mégis csak idén került bemutatásra mindenhol. Valószínű, hogy a tavalyi Kevin Spacey-féle botrány is közrejátszott a halasztásban, azonban itt legalább utólag nem vágták ki belőle a színészt. (Félreértés ne essék, Christopher Plummer szerintem kiváló volt A világ összes pénzében, azonban egy teljes alakítást kukázni nem a legszebb dolog, függetlenül mindentől.) Viszont most már legalább a hazai mozik vásznain is találkozhatunk az elsőfilmes direktor, James Cox munkájával. 

 

Szóval akkor, milyen is lett a Milliárdos fiúk klubja? Nos, az első szó, ami a film vége után eszembe jutott, az a korrekt volt. Mert tényleg az ez a mozi. Végig hoz egy szintet, amit az elején belő magának, azonban ebből a komfortzónából egy pillanat erejéig sem hajlandó kilépni. Az igazság az, hogy ennél már sok rosszabb és jobb életrajzi alkotást láttam már.

Viszont ennek ellenére sem lehet azt mondani, hogy rossz lenne eme mozgókép. Tény, hogy nem vállal túl sokat, de az legalább végig tudja is tartani. Tudjátok, a szokásos műfajbéli klisék, amik viszont legalább most bőven fogyaszthatóan vannak tálalva: korábbi lúzer egyre jobban felemelkedik és népszerű lesz, határ a csillagos ég, puccos partik, drogok, nők, aztán a nagy pofára esés a végén. Esetleg még egy kis vér is, persze azért nem horrorisztikus módon.

Ezeket a sablonokat legalább tényleg végig úgy adják elő, hogy a nagyjából 100 perc egész hamar letelik. Sőt, még csak keserű szájízt sem hagy maga után, egy pillanatig sem. Ugyanakkor azt sem hiszem, hogy egyhamar újra fogom nézni, hisz tényleg nem egy olyan film, amit többször érdemes elindítani. Viszont egyszer azért tényleg bőven elfogadható színvonalat kínál, a semminél ez pedig nyilván jóval több.

A rendezés is bőven elmegy. Nem hiszem, hogy James Cox lesz a következő Scorsese vagy Spielberg, viszont a dolgát készséggel megtette, nézhető, egész szórakoztató filmet rendezett. Sok személy van, akinek még ennyi sem jön össze először, vagy még sokadszorra sem.

Viszont a színészek legalább tényleg odatették magukat, elég jól csengő neveket választottak a projekthez. Ansel Elgort és Taron Egerton mindketten elég jó színészek, ebben a szerepben is kifejezetten jól alakítottak. (Más kérdés, hogy kettejük karakterén kívül a többi milliárdos fiú gyakorlatilag megmarad uncsi biodíszletnek.) Emma Roberts is egész jó volt egyébként. Apropó, Kevin Spacey! Könnyen lehet, hogy a színész utolsó mozija lesz ez, ha Hollywood tényleg nem bocsát meg neki. A színész rajongóit vigasztalhatja a tudat, hogy Spacey, annak ellenére is, hogy mellékszereplő, abszolút uralja minden egyes jelenetét, szerint nagyon jó volt most is.

Összegezve, szerintem bőven korrekt a Milliárdos fiúk klubja. Mert rossznak nem igazán tudnám nevezni. A komfortzónájából viszont tényleg nem sokszor lép ki, így inkább a benne játszó színészek kedvelőinek tudom ajánlani eme egyszer bőven fogyasztható kis Wall Street farkasa utánérzést. Valamint, botrányok ide vagy oda, továbbra is tartom, hogy Kevin Spacey miatt mindenképp érdemel egy esélyt. Hisz ki tudja, talán ez az utolsó szerepe.

 

Értékelés:60%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier thriller életrajzi dráma 60% Kevin Spacey Emma Roberts Ansel Elgort Taron Egerton James Cox