2021. jan 22.

Sweet Home - kritika

írta: Benny Bug
Sweet Home - kritika

Ahová lépek, szörny terem

A koreai sorozatok térnyerése manapság már elvitathatatlan. Ennek újabb ékes példája a Sweet Home című Netflix-produkció. Hogy a streaming-szolgáltató mennyire komolyan gondolta az egészet, jól jelzi, hogy többet költöttek rá, mint például a The Last Kingdom című történelmi sorozatukra. Tehát még azt sem lehet mondani, hogy olcsón akarnák megúszni a dolgot.

A történet alapja egy azonos című webtoon, avagy interneten publikált képregény-széria, amit 2017 és 2020 között futott. Maga a cselekmény egyébként egy erősen kocka srác körül összpontosul, aki egy autóbalesetben elveszíti szüleit és testvérét is. A fiú ezután egy másik épületbe költözik. Röviddel érkezése után azonban beüt a káosz, miután az emberek fura szörnyekké változnak és többé már senki nincs biztonságban – sem az épületen belül, sem azon kívül.

A Sweet Home hasonlít egy kicsit a zombis sorozatokra, bár itt nem kifejezetten élőhalottakkal van dolgunk. Hatalmas nagy pozitívum, hogy minden egyes szörny máshogy néz ki, illetve más erősségekkel, illetve gyengeségekkel rendelkeznek. Ez pedig sokkal izgalmasabb, mint az egyen-zombik áradata, akiket alig lehet egymástól megkülönböztetni.

Szerencsére a szörny-design is kellőképpen elborult, lesz itt minden ocsmányság, amit csak el lehet képzelni. Talán már ennyiből is lehet sejteni, hogy a Sweet Home bizony egy korhatáros sorozat lett. Bőven tartalmaz erőszakot és groteszk jeleneteket, így újabb gyerekek számára nem igazán ajánlható művel gazdagodott általa a poszt-apokaliptikus zsáner.

Nagyon díjaztam, hogy szinte mind a 10 epizód egy épület-komplexumban játszódik. A hangulatnak nagyon jót lett, maga az épület pedig van annyira változatos, hogy ez ne menjen az izgalmak rovására. A képi világ valami egészen különleges: inkább visszafogott színeket láthatunk, amik remekül kiegészítik reménytelenséget és bizonytalanságot sugalló történetet.

Egy ilyesfajta sorozat azonban mit sem érne izgalmas karakterek nélkül. A Sweet Home kifejezetten sok szereplőt mozgat. Ezek között nyilván vannak klisések is, azonban többen is igen jó háttértörténetet kaptak, amit az alkotók fokozatosan bontanak ki, miközben pár nagyon fontos és összetett kérdés is felmerülhet a nézőben. A teljesség igénye nélkül, van itt nekünk – kocka srác, titokzatos maffiózó, lázadó lány, fukar és számító elmebeteg, vagy éppen személyes kedvencem, a gitáros csaj. A színészek alakítása minden esetben remek és kellően igényes.

Végszóként elmondhatom: A 10 epizód szépen vezeti fel az egyes cselekményszálakat, miközben a szereplők jellemét is megfelelően felépíti. Az utolsó epizód vége lezárástól nagyon messze áll, így nagy valószínűséggel valamikor érkezik a folytatás. Nézettség tekintetében nem volt oka szégyenkeznie, így valószínűleg csak idő kérdése, mikor láthatjuk a történet további alakulását. A műfaj kedvelőinek jó szívvel tudom ajánlani megtekintésre, a Sweet Home ugyanis egy meglepően remek sorozat lett, amit nem csak a koreai szériák rajongóinak tudok ajánlani, újoncok is nyugodt szívvel ugorjanak fejest ebbe a groteszk, ám izgalmas világba. 10/8

 

Ha tetszett a video/cikk és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

 

Szólj hozzá

horror dráma netflix poszt-apokaliptikus