2020. dec 31.

Top 10 film - 2020

írta: Benny Bug
Top 10 film - 2020

Az idei év legjobbjai!

Az idei esztendő garantáltan nem a mozgókép legdicsőségesebb éveként vonul be a történelembe. A járvány-helyzet nagyban kihatással volt a mozis bemutatókra is, így sajnos számtalan ígéretes projekt lett elhalasztva jövőre. Ha mindent bemutatnak, akkor ez a kis lista garantáltan nem így nézne ki, ahogy most. Persze nem akarok panaszkodni, kaptunk azért 2020-ban is jópár remek filmet, habár egy részüket nem a mainstream-mezőnyben kellett keresni, sokkal inkább indie-fronton. Itt most a személyes kedvenceimet ajánlom figyelmetekbe a hazánkban is bemutatottak közül. Hamarosan érkezik egy Netflixes toplistám is, azért nem találtok ebben a videóban egy streamig címet sem.  Ez a kis lista nem szentírás, csak és kizárólag a saját véleményemet tükrözi. De ne is húzzuk tovább az időt, lássuk az idei kedvenceimet!

 

10.) Tenet

 

Kezdjük a listát egy megosztó filmmel! Megértem, ha valakinek már túl sok a Tenet, elvégre a rendező, Christopher Nolan annyira saját stílusjegyeit hozza, hogy a szálakat kibogozni nehezebb, mint anno az Eredetben. A Tenet különleges film, arról pedig sokáig lehetne vitatkozni, hogy blöff vagy az év egyik legambiciózusabb darabja. Viszont gond nélkül mondhatom, hogy számomra különleges, egyedi filmélményt biztosított.

 

9.) Sötét vizeken

 

Todd Haynes filmje leginkább Mark Ruffalo zseniális alakítása miatt maradt meg sokáig bennem. A thrillerben egy ügyvéd pert indít egy vegyipari vállalat ellen, akik évek óta szennyezik a környezetet. A film fontos témákat taglal és közben mégsem válik unalmassá, miközben biztos kézzel megrendezett és a feszültséget is példás módon fenn tudja tartani.

 

8.) A búcsú

 

A búcsú nem túl könnyed filmélmény, mégis képes kellő humorral ábrázolni akár szomorúbb élethelyzeteket is. Érdekes képet fest a generációk közti különbségekről, elengedésről és az ember saját lényéről a kultúrával szemben: a főhősnő ugyanis egy kínai lány, aki gyerekkora óta Amerikában él, így inkább azt érzi otthonának. A film épp visszafogottsága miatt remek élmény, elsőfilmestől ez bizony dicsőség.

 

7.) Ígérem, hogy visszatérek

 

A sablonos magyar címmel ellátott dráma középpontjában egy űrhajósnő áll, aki választás elé kényszerül: szakmája vagy kislánya boldogsága fontosabb számára. Súlyos morális témák kerülnek terítékre, miközben szép és őszinte filmélményt kapunk, a pontot az i-re pedig Eva Green rendkívül erőteljes és érett alakítása teszi fel.

 

6.) Staten Island királya

 

Judd Apatow stílusa nem fekszik mindenki számára: főhősei általában szabadszájú, a világgal szemben álló alakok, akik saját vágyaikat kutatják egy olyan világban, ami nem képes megérteni őket. Ennek tökéletes példája a Staten Island királya is, ami kiforrott dramedy élményt kínál, közben pedig azt is bizonyítja, hogy Pete Davidson igencsak tehetséges színész.

 

5.) Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

 

Nagyon örülök, hogy Horvát Lili elkészítette ezt a remek filmet, ami kétségkívül az év legjobb hazai alkotása, azonban a nemzetközi mezőnyben is bőven megállja a helyét. A szürrealitás határán egyensúlyozó drámában kimagasló alakítást nyújt Stork Natasa, a film által nyújtott élmény pedig egészen különleges. Drukkolok neki az Oscaron, megérdemelten jutott el idáig a mozi.

 

4.) Kisasszonyok

 

Kicsit féltem, hogy egyszerű feminista kampányfilm lesz belőle, viszont bíztam is abban, hogy Greta Gerwig tudja, mit csinál. Szerencsére pedig tényleg tudta: a Kisasszonyok okos és szép film, ami erős női karaktereket mutat be, mégis mellőzi a tenyérbemászóan bárgyú kliséket. Az eredmény egy remek film, nem csak csajoknak, grátisz egy lehengerlő Saoirse Ronan alakítás.

 

3.) Nyomorultak

 

Az alapot valóban, egy részben Victor Hugo klasszikus története adja, ám a modern korba helyezve azt. Egy rendőr szemén keresztül láthatjuk a Franciaországban zajló kegyetlen mindennapokat és a rendőri túlkapás eseteit egyaránt. Az új Nyomorultak legalább annyira testvérfilmje a Kiképzésnek, mint amennyire a klasszikus alapjaihoz nyúl vissza.

 

2.) Az igazság

 

A japán rendező, Hirokazu Koreeda nemzetközi vizekre evezett. Ha pedig már így tett, olyan legendás színészeket kért fel szerepre, mint Ethan Hawke, Catherine Deneuve és Juliette Binoche. Az eredmény egy visszafogott, mégis sziporkázóan humoros és eredeti alkotás, ami a mozi szent intézménye előtt is remekül tiszteleg, miközben saját stílusa is kellően megvan.

 

 1.) Jojo nyuszi

 

Egy szatíra, amiben egy kissrác a képzeletbeli Hitler segítségével éli meg a második világháború mindennapjait. Rossz kezekben katasztrófa válhatott volna belőle, Taika Waititi viszont egy elragadó filmet készített, ami egyszerre tépi szét a szíved és gyógyít be olyan sebeket, amiket már rég be kellett volna. Így kell egy kényes témáról okosan, szívhez szólóan, mégis őszintén beszélni. Sam Rockwell pedig mellékszerepben is zseniális!

 

Ha tetszett a videó/cikk, akkor iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

 

Szólj hozzá

toplista top 10 2020