2020. okt 06.

Enola Holmes - kritika

írta: Benny Bug
Enola Holmes - kritika

Eleven detektívlány

Kérdéses lehet, hogy mekkora létjogosultsága van egy olyan filmnek, amiben Sherlock Holmes kishúga veszi át a stafétát, a briliáns mesterdetektív pedig mellékszerepbe kényszerül. Az Enola Holmes írott verziója nem is Sir Arthur Conan Doyle nevéhez köthető, hisz a 6 részes, 2006 és 2010 között megjelent ifjúsági regénysorozat szerzője Nancy Springer.

A filmadaptációt pedig a Netflix hozta el nekünk, akik neve finoman szólva sem garancia a minőségre, habár párszor már okoztak egész kellemes meglepetést. A young adult műfaj, azaz a fiatal felnőtteket megcélzó művek soha nem tartoztak a kedvenceim közé. Az éhezők viadala meglehetősen közel áll a szívemhez, ám minden, ami azután történt a műfajjal… nos, fogalmazzunk úgy, hogy a legjobb esetben is szélsebesen ment el az érdeklődésem mellett.

Mégis, valami csoda folytán kifejezetten vártam ezt a filmet. Magam sem tudom megmondani, hogy pontosan miért, de a kiszivárgott képek és később az előzetes is azt sugallta, hogy ebből akár még valami jó dolog is kisülhet. A premier napja pedig el is jött, majd annak rendje és módja szerint el is múlt, én pedig jó szokásomhoz híven egy kicsit késve, de meghoztam saját ajánlómat a filmről.

Hadd kezdjek egy jó hírrel! Az Enola Holmes kifejezetten kellemes és szerethető kaland, úgy is mondhatnám: tökéletes késő délutáni – kora esti szórakozás. Semmi téren nem változtatja meg a filmnyelvet, nem hoz olyan dolgokat, amiket korábban ne láthattunk volna, mégis kifejezetten jólesik nézni. Személy szerint, a viktoriánus Anglia egy kicsikét mindig is a gyenge pontom volt, így most is örömmel merültem el ebben a különleges, vizuális szempontból igencsak megkapó korban.

Az Enola Holmes pedig gyakorlatilag épp olyan, mint maga a főhősnője: vidám, kicsikét szemtelen, ámbár nagyon szórakoztató élmény, ami kicsikét még a negyedik falat sem rest néhol áttörni – persze nem olyan korhatáros módon, mint mondjuk Deadpool tette pár évvel ezelőtt, mindazonáltal ezek a vicces kis játszadozások a filmnyelvvel is azt hivatottak bizonyítani, hogy az alkotókba szorult egy kis önirónia, amit nem félnek vicces módon tálalni felénk.

Nem tagadom, a főhősnő állandó narrációja néha már kicsit túlzásba is esik, de még ekkor sem az idegesítő módon, hisz alapjáraton maga a karakter nem lett rosszul megírva. Valamilyen szinten beleesik a klisék csapdájába, de legalább annyira különbözik is a megszokottól, amire szükségünk is van, ugyanis ő és Sherlock viszik a prímet. A többi karakter szerintem nem annyira erős, mint ők, de végső soron ez sem nagy gond.

Az események épp a megfelelő módon vannak tálalva: a kétórás játékidő nem sok, bár a végét talán nem kellett volna ennyire elnyújtani, mint a rétestésztát. Persze látszik rajta, hogy a fiatalabb generációt is meg akarja szólítani, így maga az ügy nem annyira átverős, mint egy átlag Sherlock-kaland esetében, viszont így sem lett idegesítően gyerekes, gyakorlatilag 9 és 99 év között bárki jól szórakozhat rajta.

Millie Bobby Brown, aki a Stranger Things után robbant be a popkultúrába, remekül hozza a főhősnő karakterét. Kellően pimasz, élettel teli, leleményes, miközben a szíva is a helyén van. Henry Cavill, mindenki kedvenc Witchere kapta Sherlock Holmes karakterét, aki visz egy kis újdonságot az ismerős karakter vénájába. Mycroft ábrázolása ezzel szemben egyoldalú, hiába Sam Claffin tálalása, Helena Bonham Carter pedig továbbra is annyira weird és különc, amennyire az lehetséges. Van még kérdés?

Ha nincs, akkor összegezzünk! Az Enola Holmes kedves élmény, bárki jól szórakozhat rajta. Egyértelműen jól áll neki a könnyedebb, bolondozós hangvétel. Ezzel a színészgárdával simán vevő lennék még úgy 5 folytatásra, az eredeti regény ugyanis 6 kötetet élt meg, az Enola Holmes pedig ebből csak az elsőt adaptálja. Tudtuk, hogy a világot nem fogja megváltani, arra azonban nem számítottam, hogy a látottak ennyire egyben lesznek. 10/7.5 pontot ítélek meg neki, ez a detektívcsaj bizony kellően eleven!

 

 

Ha tetszett és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

 

Szólj hozzá

krimi dráma 75% kaland házimozi misztikus netflix Helena Bonham Carter Henry Cavill Millie Bobby Brown Sam Claffin