2021. jan 31.

A Tate - LaBianca gyilkosság

írta: Benny Bug
A Tate - LaBianca gyilkosság

Charles Manson rémtettei

Az egyik legsokkolóbb amerikai bűnténynek mind a mai napig a Tate- La Bianca gyilkosságot tartják. Hiába telt el azóta több mint 50 év, Charles Manson azóta is ugyanúgy téma, sokan pedig az ördöggel tartják egyenértékűnek a szektavezér személyét. Az ügy nyomán több sorozat és film is készült, a pontos miérteket azonban senki nem tudja. Ma igyekszem ennek az esetnek a mélyére ásni, hogy mi történt azon az éjszakán, mik voltak az utóhatásai, valamint Manson és Sharon Tate személyének is részletesen utánajárok. Tartsatok velem a Hollywood ismeretlen arca sorozat második részében!

 

Mi történt pontosan?

 

1969 augusztus 8. Javában tombol a hippi-korszak, Hollywood változások elé néz, egyre népszerűbb a szerzői film műfaja. Azon az estén mégsem ezek miatt ért véget egy korszak, amit sokan az Álomgyár aranykorának tartanak. Charles Manson szektavezér ugyanis arra utasította négy követőjét, hogy menjenek a Cielo Drive 10050-hoz, ami nem messze található Beverly Hills-től, a Benedict Canyon-nál. A cél egyértelmű volt: öljenek meg mindenkit, aki csak a házban tartózkodik. Kegyelem senkinek sem jár. Az elkövető négy 20 és 23 év közötti fiatal volt, név szerint: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Charles „Tax” Watson és Linda Kasabian.

A házban akkor többen is tartózkodtak. Sharon Tate férje, a filmrendező Roman Polanski nem volt otthon, mivel filmet forgatott Londonban, azonban várandós felesége, valamint több barátja is a házban volt. Az első áldozat egy 18 éves srác, Steven Parent volt, aki a házaspár gondnokának barátja volt és épp hazafelé indult. Ott volt még egy fodrász, Jay Sebring, Polanski egyik ismerőse, Voytek Frykowski és annak barátnője, Abigail Folger. A merényletben a megfigyelő és a sofőr Linda Kasabian volt, mivel közülük egyedül ő rendelkezett jogosítvánnyal. A többi három tag kivette részét a gyilkosságokból, ugyanis senkit nem hagytak életben, aki a birtokon tartózkodott aznap este. A várandós Sharon Tate-tel szemben sem ismertek kegyelmet, 16 késszúrással végeztek vele.

 

Az esetben az egyik legbizarrabb dolog mégis az, hogy a gyilkosság után Sharon Tate vérével a falra írták a „halál a disznókra” kifejezést, méghozzá több helyesírási hibával kiegészítve. Egyes források szerint Manson egy feketék és fehérek közötti háborút akart kirobbantani tettével, erre a férfi „Helter Skelter”-ként hivatkozott. Az elnevezést a The Beatles egyik számából vette, követői pedig vérrel fel is pingálták a falra, azonban ezt sem tudták helyesen leírni. Manson-nak egyébként semmi személyes nézeteltérése nem volt az ottaniakkal, azonban korábban egy zenei producer abban a házban lakott, aki nem akart foglalkozni a férfi zenei pályájával.

 A legijesztőbb az egészben mégis az, hogy hiába Manson volt a kitervelő, maga személyesen szinte soha nem mocskolta be a kezét: mindent más intézett helyette, míg ő csak hátradőlt és várta, hogy fanatikus követői visszaérkezzenek. 

Az őrült férfi rémtettei azonban ezzel még nem értek véget. Másnap, augusztus 9-én tovább folytatódott a rémálom.

A célpont ezúttal a LaBianca házaspár volt. Az előző brancsból mindenki kivette a részét a dologból, ám ezúttal maga Manson is velük tartott. A sofőr szerepe most is Linda Kasabian-nak jutott. Manson megkötözte Leno és Rosemary LaBiancát, majd mint aki jól végezte dolgát, a meló piszkosabb részét, a gyilkosságot ezúttal is követőire bízta. A szörnyű bűntett után az elkövetők állítólag még arra is vették a fáradtságot, hogy a tett színhelyén zuhanyozzanak le, valamint a hasukat is jól megtömték – utána pedig távoztak, mintha semmi szörnyű nem történt volna.

 

Charles Manson

 

De ki volt a rettegett személy, aki az egész mögött állt?

 Manson 1934-ben született, anyja 16 évesen szülte. A nő egyébként nem örült neki, egyszer állítólag némi italért eladta egy gyermektelen nőnek. Már a gyerekévei is zűrösen teltek, egyik intézetbe került a másik után. Korán a bűnözés útjára lépett, azonban az ’50-es években leginkább apró és pitiáner tettek kötődtek a nevéhez. Életének több mint felét fogságban vagy rabságban töltötte már ekkorra. A ’60-as években lett egy csoport vezetője, egyre többen csatlakoztak hozzá.

Kétségkívül értett ahhoz, hogy a saját oldalára állítsa az embereket, habár legtöbb követője tinikorban, vagy húszas éveik elején járó lányok voltak. Manson egy ideig lányok futtatásából élt, miközben egyre több követője akadt, akik bármit megtettek, amit csak óhajtott. Az, hogy ennyien csatlakoztak hozzá, részben valószínűleg azzal magyarázható, hogy az évtizedben tombolt a kábítószer és a szabadságvágy a fiatalok körében, amit ő maga sem vetett meg. Számtalan alkalommal voltak drogos látomásai, amik miatt azt hitte magáról, hogy egyike a nagy kiválasztottaknak, maga Jézus reinkarnációja, aki bármit megtehet.

 A férfi próbálkozott zenéléssel is: nem is fogadták annyira rosszul ilyen irányú próbálkozásait, azonban komoly sikereket nem tudott elérni. Az egyik legnagyobb kudarc, mint ahogy már említettem, éppen abban a házban érte, ahol később Sharon Tate is élt férjével, a filmrendező Roman Polanskival.

Az egész férfi személye egy hatalmas rejtély, ugyanis élete tele volt megmagyarázhatatlan és groteszk eseményekkel. Megszállottan rajongott a Beatles zenéjéért és biztos volt abban, hogy a világhírű számok titkos üzenetek tartalmaznak. Arról is meg volt győződve, hogy ezek valódi jelentését csak ő értheti.

 Bár Manson maga személyesen nem vett részt a legtöbb gyilkosságban, mégis, nem sokkal később a nyomára akadtak és bőven volt oka arra, hogy börtönbe zárják. A halálbüntetést megúszta, azonban élete hátralevő részét börtönben töltötte. 2017 végén halt meg, kórházba szállítása után már nem tudtak segíteni rajta.

 

Sharon Tate

 

Mint már fentebb említettem, Sharon Tate volt Roman Polanski rendező felesége. Amíg élt, sokan tartották az amerikai álom és boldogság egyik mintaképének egyébként. Polanski-val A vámpírok bálja című film forgatása közben ismerekedtek meg és ekkor szerettek egymásba. Túl sok alkotásban nem tudott játszani a sajnálatos események, Manson szektájának brutálisan kegyetlen gyilkossága miatt. Azonban azzal nagyjából mindenki egyetértett, hogy a színésznő egyike volt a korszak legérdekesebb figuráinak. Érdemes megnézni legalább egy filmet, amiben játszott, mert nagyon különleges teremtés volt, igencsak egyedi kisugárzással bírt.

Tate sajnálatos módon csak a halála után vált világszerte ismertté, pedig életében is elég különleges személy volt. A Volt egyszer egy Hollywood-ban Margot Robbie zseniálisan kelti életre a színésznőt, a film vége pedig egyfajta tisztelgésnek is felfogható Sharon Tate személye előtt. Kár, hogy a valóság nem úgy végződött, ahogy azt a filmben láthattuk.

 

Az aranykor vége

 

 

A Tate-gyilkosság Hollywood egy jelentős, mind a mai napig fontos korszakának is véget vetett. Los Angeles gazdag negyedeinek lakói sem érezték már magukat többe biztonságban. Káosz uralkodott el az egész városban. Egyik színész sem lehetett biztos abban, hogy nem ő lesz egy hippi-csapat következő áldozata. Az addigi, boldogabb közhangulatnak hamar véget vetett a paranoia és a káosz, a félelem az ismeretlentől. Véget értek a hatvanas évek, elkezdődtek a hetvenesek. Teljesen új szelek fújtak, megváltozott Hollywood is, ami az évek során ekkor is számos klasszikus termelt ki magából, azonban a korszak mozgóképeit akarva-akaratlanul is átszőtte a pesszimizmus és a gyanakvás. A szabadság, függetlenség érája bizonyos tekintetben akkor és ott ért véget, Sharon Tate meggyilkolásával. A sors furcsa fintora, hogy éppen azok az emberek adták meg neki a kegyelemdöfést, akik ennek az életformának és korszaknak a leghangosabb követői voltak.

 

 

 

Ha tetszett a video/cikk és a jövőben sem szeretnél lemaradni a hasonló dolgokról, iratkozz fel YouTube-csatornámra és nyomj egy kedvelést Facebook-oldalamra!

 

 

Szólj hozzá

Roman Polanski Charles Manson Sharon Tate Hollywood ismeretlen arca