2019. sze 27.

Blair Witch (játékteszt)

írta: Benny Bug
Blair Witch (játékteszt)

Erdőtúra kutyussal és boszorkával.

1996. Egy fiatal srác eltűnik a Black Hills erdőben, Burkitsville közelében. A keresőegységhez csatlakozik Ellis, a korábbi rendőr is, akit mind a mai napig kísértenek a csatatéren átélt borzalmak. Kutyájával, Bullettel indulnak útnak abba az erdőségbe, amiről rémisztő legendák keringenek. Elég hamar rájönnek, hogy nem csak mende-monda az egész, ugyanis tényleg valami nagyon gonosz ólálkodik ott, a fák és bokrok között…

Biztos mindenki ismeri, vagy legalább hallott a Blair Witch, avagy Ideglelés című filmről. Utána elég hamar nagy népszerűségre tettek szert a kézikamerás (found footage) horrorok, sőt még két folytatást is kapott: egy vállalhatatlant és egy egész korrektet. A Bloober Team játéka idén, augusztus végén jelent meg, Xbox One konzolon és PC-n is lehet nyüstölni. Ezen teszt az utóbbi változat alapján készült.

Kérdéses, hogy lehet-e újat mondani a túlélőhorror műfajában? Nos, a Blair Witchen nagyon is látszik a próbálkozás, ugyanis nem akarja meglovagolni a mai trendeket. Nagyon helyesen, ha engem kérdeztek. Nem tolnak az arcunkba minden egyes méternél egy szörnyet, nem is túl öncélú vagy brutális (elég ritka az a horror-game, amit a PEGI is csak 16-os körrel „jutalmaz”), sőt egész jól megírt történettel rendelkezik. Ugyanis egy kérem szépen, nincs itt multi vagy egyéb fölösleges dolog, itt a cselekmény a lényeg!

A story egyébként tovább szövi, bővíti a filmekben is megismert legendát, új ötletek hozzáadásával. Vannak itt elég érdekes dolgok, meg utalások is, érdemes lehet ezekre odafigyelni. Maga a történet azért tetszett, mert tényleg minden szempontból megfelel a műfaj követelményeinek: nem a vérrel vagy csonkítással akar sokkolni, sokkal inkább a nagyon depresszív, ijesztő és fenyegető hangulattal. Erdő sem volt még sok játékban ennyire nyugtalanító!

Sőt, a Blair Witch még sokszor túl is mutat műfaja keretein: a főszereplő egy háborút megjárt veterán, aki nem tudta feldolgozni az ott ért élményeit, azok továbbra is vele maradtak. Van az egésznek erősen egy pszichológiai töltete, nem utolsósorban. Még szerencse, hogy itt van vele kedves kis kutyusa, akinek a játékmenetben is egészen fontos szerepe van. Több dologban is tud segíteni nekünk, igazi hűséges barátunk tehát, aki nem hagy cserben minket.

Ami a fentebb már említett játékmenetet illeti, a legtöbbször az erdőt járjuk, próbálunk eligazodni a sötétben, nyomokat vagy éppen felvételeket keresünk – spoilerek nélkül, de utóbbiak például meglehetősen trükkös „jószágok”! Hagyományos értelemben vett harc nincs, a rusnyaságok ellen esetleg fény segítségével (helló, Alan Wake!) harcolhatunk – bár lesznek, akiket csak kikerülni tudunk, de szerencsére nem vitték túlzásba a „macska-egér” szekvenciákat sem.

Mindenesetre, nem ez a játék lesz az, ahol halomra gyilkolhatjuk a rosszarcokat. Zseblámpa, kézikamera, térkép, no meg kutyakeksz lesz a felszerelésünk: utóbbi nem vicc egyébként, sőt kedvencünket meg is simogathatjuk. Néha kell is egy-egy ilyen bele, ha engem kérdeztek, ezzel legalább oldják valamelyest a feszültséget, ami elég nagy arányban és adagban van itt jelen. S akkor még eléggé finoman is fogalmaztam…

Sokak szerint a PC-s változat rossz lett, de jómagam ezzel nem igazán szembesültem: nem találkoztam egy buggal vagy fagyással sem, sőt még csak atomerőmű sem kell a game futtatásához. Ahhoz képest pedig, hogy egy indie játék a Blair Witch, a grafika meglehetősen szép. Persze nem a mai technika csúcsa, de eléggé jó. Számomra amúgy sem ez a legfontosabb dolog, jobban számít nekem a történet, a hangulat és az egyes játékelemek minősége – ezek pedig itt mind kifejezetten jól vizsgáznak, ami azt illeti.

Összegezve, a játékot nem csak a Blair Witch filmek kedvelőinek tudom ajánlani. A horror műfaj szerelmesei mindenképp tegyenek vele egy próbát. Sajnos a végére egy kicsit túltolják a jót a lányok és a srácok, a pár sötétben botorkálós rész pedig abszolút felesleges, frusztráló és idegesítő – de ezen dolgokat leszámítva bizony egy igazán ütős élményről van szó. A történet érdekes, fordulatos, rémisztő és úgy egészíti ki a mozikat, hogy közben egy kerek egész. A hangulat elképesztően hátborzongató, nyugtalanító, végig úgy éreztem, hogy valami gonosz figyel a hátam mögött. A játékelemek ötletesek, Bullet jelenléte pedig hatalmas pozitívum és egy kis egyediséget is ad a nagy egésznek. Szóval egy abszolút igényes játékról van szó, így ha nem vagy gyenge idegzetű, akkor vár az erdő. Az már más kérdés, hogy sok vér vagy brutalitás híján is kicsinál majd egy kicsit a végére, de úgy gondolom, ez is része a Blair Witch-élménynek. Aztán a kutyák megsimogassátok ám rendszeresen!

 

 

 

Értékelés:75%

 

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

teszt horror thriller dráma 75% Blair Witch Bloober Team