2019. aug 05.

Quentin Tarantino filmjeinek toplistája

írta: Benny Bug
Quentin Tarantino filmjeinek toplistája

A stílus, a vérfürdő, a fordulat és néhány füstölgő beszólás.

Hamarosan itt a Volt egyszer egy Hollywood, a premierig hátralévő időben pedig Tarantino-napokat tartok az oldalon, melynek keretien belül szó lesz a rendező régebbi és újabb munkáiról is. Kezdjük rögtön egy toplistával, ahol QT eddigi alkotásait teszem tetszés szerinti sorrendbe!

 

Figyelem! A két Kill Bill filmet Tarantino egynek tekinti, szóval én is így tettem!

 

8.) Grindhouse: Halálbiztos /Grindhouse: Death Proof/ (2007)

Az a helyzet, hogy hiába az utolsó helyezett a Halálbiztos, annyira nem sikerült rosszul, hogy sok rendező karrierje csúcspontjának is elfogadhatná! Maga a film egyszerű, mint a faék, de szórakoztató bűnös élvezet, aminek köszönhetően Kurt Russell visszatérhetett a legnagyobbak közé.

 

7.) Aljas nyolcas /The Hateful Eight/ (2015)

A mester a Django elszabadul után ismet westernt készített: az Aljas nyolcas a gyönyörű és hangulatos képeken túl egy izgalmas thriller volt, ahol nyolc jómadár próbálta palira venni egymást a semmi közepén, hóviharban. Kicsit olyan, mintha a Kutyaszorítóban western-változata volna.

 

6.) Kill Bill 1-2 (2003-04)

Túlzottan nem rajongok a harcművészeti filmekért, de Tarantino csavart egyet az ismert formulán, megbolondítva azt egy véres bosszútörténettel! Uma Thurman remekelt végig, ahogy a keleties, enyhén szólva animés stílus kapcsán is láthatjuk, hogy nem mindennapi élmény a két Kill Bill.

 

5.) Becstelen Brigantyk /Inglorious Bastards/ (2009)

QT itt bizonyította, hogy az alternatív történelem is remek játszótér számára! Maga a film jó véres, szókimondó és minden percén látszik, hogy szeretettel készítették el. Brad Pitt és kompániája felveszi a harcot a harmadik birodalom ádáz fanatkusai ellen, s kő nem marad majd kövön!

 

4.) Jackie Brown (1997)

A Jackie Brown a rendező egyetlen filmje, ahol egy irodalmi művet adaptált! Elmore Leonard írását kicsit a saját stílusára igazította: menő dumák, csavaros cselekmény, érdekes fordulatok jellemzik a filmet. Meg egy kiváló Robert De Niro, de hát ő szinte mindig az.

 

3.) Django elszabadul /Django unchained/ (2012)

Tarantino első, de nem utolsó westernfilmje igazán stílusos néznivaló! A vérrel és kegyetlenséggel sem spóroló történet nézeti magát az elsőtől az utolsó mozzanatáig. Jamie Foxx nem semmi Django, de az igazi különlegesség itt most Leonardo Di Caprio, aki őrült rabszolgatartót alakított.

 

2.) Kutyaszorítóban /Reservoir Dogs/ (1992)

Ritka, hogy egy első rendezés annyira összeszedett és csavaros, mint a Kutyaszorítóban: nagyon izgalmas thriller, a rendező mindent kihozott a témából, amit csak lehetett. A film nem ok nélkül érte el a kultkategóriát, a világ pedig ’92-ben egyből felfigyelt a direktor elképesztő tehetségére.

 

1.) Ponyvaregény /Pulp Fiction/ (1994)

Ha mondjuk úgy 2-3 ikonikus filmet kellene felhoznom a ’90-es évekből, a Ponyvaregény biztosan köztük lenne! Iszonyat menő dumái, fekete humorral gazdagon átitatott cselekménye miatt is annyira profi, hogy az gyakorlatilag több generáció filmes ízlését meghatározta. Meg ismét a legnagyobbak közé emelte Travoltát.

 

 

Legközelebb a Tarantino-napok keretén belül: Kutyaszorítóban

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

toplista Uma Thurman Bruce Willis Michael Fassbender Robert De Niro Samuel L. Jackson John Travolta Steve Buscemi Brad Pitt Michael Keaton Daryl Hannah Jamie Foxx Quentin Tarantino Christoph Waltz Diane Kruger Lucy Liu Jennifer Jason Leigh Rosario Dawson Bridget Fonda Pam Grier Kurt Russell Harvey Keitel Leonardo di Caprio Tim Roth Eli Roth Zoe Bell Daniel Brühl Mary Elizabeth Winstead Bruce Dern Michael Madsen Walton Goggins Til Schweiger Tarantino-napok