2019. jún 13.

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül (kritika)

írta: Benny Bug
Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül (kritika)

Régi öltöny, új páros.

A Men in Black szervezetének mindig is az volt a feladata, hogy megvédje a Földet az univerzum söpredékeitől, legyenek azok bármennyire gonoszak és kegyetlenek. Most egy másik csapat történetét láthatjuk, hisz feketeöltönyös ügynökpárosból sem csak egy létezik a világon. H (Chris Hemsworth) minden szituációt lazán próbál megoldani, míg a társa, M (Tessa Thompson) felvonultatja a kezdők összes rutintalanságát és határtalan bizonyítani akarását. Együtt kell megoldaniuk egy nagy összeesküvést, hisz látszólag egy tégla van az ügynökségben, aki még komoly veszélybe is sodorhatja az emberiség jövőjét.

Egy komplett trilógia készült el J és K ügynökök, azaz Will Smith és Tommy Lee Jones főszereplésével. Az első rész egy nagyon szerethető, igényes blockbuster, a második hatalmas kihagyott lehetőség és szégyenletesen rossz, a harmadik pedig tisztességes, szórakoztató darab. Az új részben (melyre innentől kezdve az eredeti címén, International néven fogok hivatkozni) a megszokott team helyett érkezett két új arc. A film azonban nem reboot vagy reamake, ugyanabban a világban játszódik, mint az előzőek, illetve az ott látható események is mind megtörténtek.

Ennek ellenére az International egy pillanatig sem akar a múltba révedni: nem igazán láthatunk/hallhatunk utalásokat az előzményekre, a mozi végig a londoni MiB-ügynökségre koncentrál. A történettel egy percig se várjunk túlzottan sok meglepetést: egy fordulat van a végén, ami egy kicsit meg is lepett, de egyébként a cselekmény inkább nevezhető korrektnek, mintsem emlékezetesnek. Van egy ügy, amit kell meg oldani, s adott egy recept, ami alapján az ilyesfajta filmeket megalkotják. Most is ezt használták fel.

Az íz így nem újszerű, de meglepő módon mégis finom, épp annak egyszerűsége miatt. Könnyen csúszik, nem fekszi meg a gyomrot, sőt, ameddig tart, addig végig kellemes szinten adagolja az összetevőket. Szórtak az „üstbe” egy kis akciót, ami tényleg látványosnak tekinthető, megfejelve nagyon érdekesen kinéző, fantáziadús fegyverekkel és járgányokkal. Nem is beszélve a különleges lényekről, amikből tényleg van egypár. Az óvatlan néző akár azt is hihetné, hogy véletlenül idő előtt került vászonra a Fantastic Beasts harmadik epizódja… :)

A karakterek nem a világ legjobban megírt figurái, mégis egészen kedvelhetőek. Hemsworth figurája az a szereplő, akinek végig be nem áll a szája, mindent a legegyszerűbben akar megoldani, miközben konok és önfejű, de a szíve mégis a helyén van. Thompson pedig egy kezdő ügynököt formál meg, aki végre maga is az események sűrűjében találja magát: nem olyan profi, mint társa, de sokkal lelkesebb. A két karakter közti összhang pedig tényleg működik, sőt ez szolgáltatja az International legjobb jeleneteit.

Működik egyébként a humor, elég jól sikerültek a dumák és beszólások is. Érdekes a film stílusa, mert néha már a paródia határán mozog, máskor meg éppen komolyabb. Ezek között az arányt elég ügyesen tudták megtalálni, így a film éppen az, aminek az előzetesek alapján is gondoltam. Egy nyári limonádé, aminek nem a mélység a célja, de mégis jólesik nézni. Túlzottan sokat nem vállal, de amit igen, azt be is tartja, nem hazudott arról, mit fog adni a nézőnek.

Kicsit a MiB-univerzum hátterét is tovább bővítették, így újabb egész érdekes dolgokat tudhatunk meg erről a különös, érdekfeszítő világról. De a lényeg úgyis a poénok, az akció, meg a főszereplő páros jelentik. A rendező, F. Gary Gray tisztes hollywoodi iparosnak számít, aki néha túl is tesz magán (pl. Straigh Outta Compton). Most is korrekt módon végezte el a feladatát: ha nem is ez lesz a legjobb rendezése, de tényleg tisztességes volt.

Chris Hemsworth és Tessa Thompson már játszottak együtt az egyik Marvel-filmben, a Ragnarökben. Már ott is meglepően erősek voltak a közös jeleneteik, s az biztos, hogy Thor és Valkűr most sem okoznak csalódást. Látszik, hogy a két színész élvezte a forgatást, s szívesen játszottak újra együtt most is. A mentor szerepében az akció és dráma műfajú filmekben is bevethető Liam Neeson tűnik fel, kinek jelenléte most is feldobja a filmet. Átfedés az előző részek és az International között, hogy ebben is feltűnik Emma Thompson, azaz O ügynök. Rebecca Ferguson karakterét viszont inkább viccnek éreztem, de ha lesz folytatás, ott akár komolyabb szerep is juthat neki.

Összegezve, az új Men in Black egy igaz nyári blockbuster, de a szerethető fajtából. Nem ígért világmegváltó karaktereket vagy túl összetett cselekményt, viszont cserébe akciódús, vicces és nagyon jó a szereposztása is. Tényleg kikapcsolódás gyanánt ajánlott, a Thor-filmekre való utalás pedig egyszerűen telitalálat lett! Laza, könnyed alkotás tehát az International: nem kell a kelleténél komolyabban venni, s akkor viszonylag egyszerűen okozhat két kellemes órát. Nem fogunk róla még évekig beszélni, de amíg tart a játékidő, addig maximális fordulatszámon pörög és tisztességes szórakozást nyújt.

 

Értékelés:75%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

premier sci-fi akció vígjáték 75% kaland Liam Neeson Emma Thompson Men in Black Chris Hemsworth Rebecca Ferguson F. Gary Gray Tessa Thompson Kumail Nanjiani