Film | Sorozat | Anime | Manga | Könyv | Videojáték

Creed 2 (kritika)

Creed vs Drago, második menet.

2019. február 14. - Bogár Bence

 

Adonis Creed (Michael B. Jordan) tovább folytatja bokszkarrierjét, s szép sikereket ér el. Meg akarja kérni a barátnője, Bianca (Tessa Thompson) kezét, ráadásul hamarosan apává válhat, mindeközben pedig a jó kapcsolatát is megőrizte a mentorával/edzőjével, Rocky Baloboa-val (Sylvester Stallone). Váratlanul ismét feltűnik egy régi ellenfél, Ivan Drago (Dolph Lundgren), aki azt akarja, hogy Apollo csapjon össze a ringben a fiával, akit már a kezdtetek óta a gyűlöletre és a harcra nevelt.

Nagyon érdekes a Rocky-filmek útja, ám ezekről a művekről már írtam a toplistámban, ahol tetszés szerint sorbaraktam az eddigi epizódokat. Természetes, hogy a Creed 2 az előd után veszi fel a fonalat, azonban számos kikacsintást, apróbb vagy nagyobb utalást tartalmaz a Rocky-saga egyes részeire is. Felcsendülnek ismerős és klasszikus dallamok, ami mindenféleképp egy jó ötlet volt. Azért egy Eye of the Tigert várt volna az ember gyereke, ami most kimaradt.

Hisz a Creed második részének története gyakorlatilag egy az egyben épít a Rocky 4-re. Hisz abban küzdött meg egymással a címszereplő és Drago. Most pedig elérkezett a visszavágó ideje, még ha nem is ők ketten lépnek a ringbe. Karakterépítés terén meglehetősen jó filmről beszélhetünk, hisz tényleg eléggé érthető az egyes szereplők motivációja, célja. Persze ehhez nem árthat látni az előzményeket, hogy tényleg igazán ütőképes legyen a dolog.

Vissza egy kicsit a karakterépítésre. Ott a főszereplő, Adonis, aki mindenképp harcolni akar, hisz apját az ellenféle faterja ütötte ki, s okozta egyben a halálát is, így nem adatott meg számára a boldog és teljes gyermekkor. Ráadásul most már van egy komoly kapcsolata, illetve hamarosan gyereke is megszületik. Aztán ott van Rocky, akit továbbra is bűntudat gyötör, hogy nem lépett annak idején közbe, hisz ellenfélből barátokká váltak az idősebb Apollo-val, aki pár méterre tőle lehelte ki a lelkét.

Az ellentétes oldalon Ivan Drago azóta sem tudta magának megbocsájtani, hogy Rocky annak idején legyőzte őt, így fiát a kezdetektől fogva edzette, de nem akárhogyan, hanem kegyetlenül és embert próbálóan. Csak az vigasztalta őt, hogy fia képes lesz bosszút állni érte, eltörölve az őt ért sérelmeket. Lehet, hogy ez így bonyolultan és kissé szappanoperásan hangzik, de az a helyzet, hogy nem az, egy pillanatig sem. Az egyes konfliktusok, célok, múltbéli sérelmek szépen illeszkednek a cselekménybe, megadva annak egy nagyon is határozott ívet.

Azért is remek alkotás a Creed 2, mert a nagynevű sorozat múltjából épít fel egy olyan történetet, ami közben egyszerre modern hangvételű, de mégis tisztelettudó és izgalmas. Tök jó, hogy működik a drámai szál is nagyon, mert így legalább tényleg van tétje a bunyónak, nem csak egy kis unalmas adok-kapok. Az alkotás érzelmi fronton a legerősebb, de ha valaki az összecsapásokat jobban várta, akkor sem fog csalódni.

Ugyanis a fő bunyórészek (kettő ilyen van a filmben) kellőképpen alaposak és érdekesek. Tetszett, hogy nem nyújtották túl őket, tényleg annyi ideig tartanak, ameddig kell. Így végig öröm őket nézni, s nem is ülnek le egy pillanatig sem. Persze ha már itt tartunk, úgy gondolom, hogy a Creed 2 az elsőnél egy kicsivel gyengébb alkotás, de ettől még mint folytatás, bőven méltó. Mondhatni, hogy a folytatások klasszikus sémáját követi, de legalább azt élettel tölti meg. Cselekménye egyszerű (már ha valaki az eddigi filmeket is keni-vágja), de mégis nagyszerű.

Michael B. Jordan továbbra is remek Apollo, ahogy Tessa Thompson is nagyon kedvelhető, azonban az alkotást mégis a nagy öreg mentorok uralják. Kicsit meglepő dolog, de annál frissebb, érdekesebb. Sly most is nagyon érett, drámai oldalát mutatja, bizonyítva, hogy nem csak a féktelen akció áll jól neki, hanem a dráma is. Dolph Lundgren pedig, akit az utóbbi években inkább B-filmekben láthattunk, most megmutatta, hogy tud színészkedni. Kicsit későn jött ez neki, de örülök, hogy így lett, határozottan.

Összegezve, tetszett a Creed 2. Elődje egy hajszálnyival jobb, de ettől még minden rajongó számára több mint ajánlott megnézni a folytatást is. Az első rész rendezője, Ryan Coogler sajnos nem tért vissza, de a feladatát megoldotta Steven Caple Jr. is. Ha pontos akarok lenni, akkor úgy fogalmazok, hogy a Creed 2 egy tisztelttudó és emberi dráma, két igazán erős és intenzív bokszmérkőzéssel, valamint jól megírt szereplőkkel. Stallone most játszotta el legendás karakterét utoljára, így hát teljes nyugalommal írhatom le: a búcsú méltó volt minden tekintetben.

 

Értékelés:80%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr5614627790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.