2019. feb 22.

A 20 legjobb Supernatural (Odaát) epizód

írta: Benny Bug
A 20 legjobb Supernatural (Odaát) epizód

Több mint 13 év, 2 testvér, 20 kiváló rész.

 

Az Odaát egyike a legnépszerűbb sorozatoknak, 2005-ben kezdődött a kaland, s azóta a démonvadász tesók minden évben tiszteletüket teszik egy újabb évad erejéig. A móka még mindig nem ért véget, hisz jelenleg a 14.évad fut, de már az azt követő is be lett jelentve. Nemrégiben került adásba a jubileumi 300.epizód, melynek apropóján összegyűjtöttem a 20 legjobbat közülük.

 

20.) 8x11: LARP and the Real Girl (Szerepjátékosok)

Sam és Dean szerepjáték-kedvelők halála után nyomoz, miközben egy igen érdekes helyszínre érkeznek, sőt még geek barátjukkal, Charlie-val is újra összefutnak. Inkább vicces hangvételű epizód, de működik nagyon, a Rettenthetetlen inspirálta jelenet pedig önmagában is zseniális.

 

19.) 3x4: Sin City (A bűn városa)

A testvérek egy olyan városkába érkeznek, ahol meg kell küzdeniük a hét halálos főbűnnel, ha élve akarják megúszni a dolgot. Komor és sötét rész, mely remekül van összerakva, valamint rettentő izgalmas és feszült is egyben.

 

18.) 4x13: After School Special (Szorgalmi feladat)

Mit teszel, ha egy iskolában kell nyomoznod egy ügy kapcsán? Az ikonikus páros gondolt egy merészet, s így tanárként próbáltak meg beszivárogni. Nagyon sok a humor benne, de mindemellett futotta egy kis drámai visszaemlékezős szálra is ebben a tartalmas epizódban.

 

17.) 6x15: The French Mistake (Volt egyszer egy sorozat)

Párosunk itt egy olyan alternatív univerzumba kerül, amelyben mindketten az „Odaát” című televíziós sorozat sztárjai. Tehát lényegében átkerülnek a valóságba, ami számtalan érdekes és térdcsapkodós jelentet szült, kiváló humorral és érdekes hangvétellel megtámogatva.

 

16.) 2x18: Hollywood Babylon (A filmstúdió fantomja)

Még a Winchester-tesókkal sem esik meg minden nap, hogy egy álomgyári film forgatásánál kell nyomozniuk. Egy kiválóan összerakott részről van szó, ami nem nélkülözi a vicces kikacsintásokat, illetve egy érdekesen megírt ügyet sem. Nagyon stílusos epizódról van szó.

 

15.) 10x5: Fan Fiction (Rajongói változat)

Egy átlagosnak látszó nyomozás egy színházteremben… amit azonban az Odaát legnagyobb, elvakult rajongói töltenek meg, így Sam és Dean állandóan falakba ütközik az ügy során. Tetszett, mert bizony laza rész, ami még felfogható egy kis kedveskedésnek a fanok irányába is.

 

14.) 6x4: Weekend at Bobby’s (Démoni hétvége)

Bobby Singer a sorozat legjobb mellékszereplője volt, ez az epizód is bőven megmutatja, hogy miért is egy nagyon badass, kedvelhető karakter, aki még keményen oda is csap, ha kell. Szintén elég érdekes hangvételű bő 40 perc ez, a humora pedig több mint elborult és groteszk.

 

13.) 9x5: Dog Dean Afternoon (Kutyám, Jerry Dean)

A gyilkosság egyedüli szemtanúja egy aranyos kutyus. Holtvágány, gondolhatnánk… De nem Dean Winchester számára, aki különös tervet eszel ki. Alapvetően, egy kedves és könnyebb epizódja a sokszor véres, komorabb szériának, igazán parádés, emlékezetes jelenetekkel.

 

12.) 1x10: Asylum (Tiszta elmebaj!)

Ha valaki mostanában hiányolja a sorozatból az igazán ijesztő részeket, emlékezzen vissza mondjuk erre. Szinte végig egy elmegyógyintézetben játszódik, így a feszült és ijesztő atmoszféra garantált az elsőtől egészen az utolsó pillanatig.

 

11.) 13x10: Wayward Sisters

Ez az epizód adja egy spin-off alapját, ami valamikor a jövőben fog majd elstartolni. A csak csajokból álló vadászok közössége itt kerül igazán bemutatásra, s egészen érdekfeszítő módon teszik ezt. Remélem, tényleg megvalósul hamarosan a mellékszéria is.

 

10.) 2x1: In my time of Dying (Ha eljön a kaszás...)

Az első szezon torokszorító fináléja után folytatódik a story, ahol a tesók kénytelenek szembenézni a veszteségeikkel, illetve azzal, hogyan tovább. Nagyon keserű, egészen melankolikus stílusú epizód, kevés akcióval, de annál több működőképes drámai szállal.

 

9.) 5x8: Chaning Channels (Szemfényvesztő)

Sam és Dean Winchester-re most is rájár a rúd, hisz ezúttal a TV-sorozatok világában találják magukat, ahonnan nem lesz egyszerű kijutni. Alapvetően humoros és szellemes epizód, ami több ismert szériát is több mint ügyes módon figuráz ki.

 

8.) 4x3: In The Beginning (Rég elveszettnek hitt dolgok)

Vissza a jövőbe, de Odaát módra. Dean visszakerül az időben a ’70-es évekbe, ahol sosem látott „arcát” ismerheti meg legkedvesebb szeretteinek. Igazán ötletes epizód ez, mely egyszerre vicces és érzelmes, s végig maradéktalanul szórakoztató és kellemes.

 

7.) 3x8: A very Supernatural Christmas (A Karácsony Odaát van)

A karácsonyi „különkiadás” végig izgalmas, van benne egy kis ötletes kegyetlenség, illetve a drámai részek is ugyanúgy működnek. Most végre megtudhatjuk, miért utálja Sam a Karácsonyt, illetve hogy mit kap ajándékba tesójától.

 

6.) 1x1: Pilot (Nyomtalanul)

Itt kezdődött az egész sorozat, a két Winchester sok idő elteltével találkozik ismét, hogy eltűnt apjuk keresésére induljanak. Már itt megkezdték a jó karakterépítést, illetve nagyon feszült és ijesztő már ez a bemutatkozó részecske is. Innen indult a legenda.

 

5.) 11x4: Baby

Az 1967-es Chevy Impala, a srácok kocsija a sorozat történetében végig fontos szerepet töltött be, Dean gyakorlatilag legnagyobb és állandó kedvesének tartja, innen is a beceneve: Baby. Nos, ez a rész végig a csodakocsi nézőpontjából van rögzítve.

 

4.) 13x16: ScobbyNatural

Mi lesz, ha a Supernatural és a Scooby Doo világa egy animációs epizódban találkozik egymással? Hát ez: egy végtelenül szórakoztató és stílusos epizód, melyben a világ legnagyobb szörnyvadászai szövetkeznek a jó ügy, illetve a néző szórakoztatása érdekében.

 

3.) 14x13: Lebanon

A legutóbbi, 300. epizód. Azonban ez még nem lett volna elég, hogy bekerüljön, kellett ahhoz maga a zseniális tartalom is. John Winchester hosszú évek után tért vissza széria életébe, hogy újra találkozhasson szeretteivel. Meglepően érett, érzelmes epizód, igazi rajongóknak pityergős-síros kategória. :)

 

2.) 4x5: Monster Movie (Szörnyfilm)

Gyakorlatilag az egész felfogható a klasszikus szörnyfilmek iránti tiszteltadásnak is, ahol a fivérek felköthetik a gatyát, izzíthatják a Coltot a legnagyobb rémpofák ellen. Végig fekete-fehérben forgott a rész, így elbűvölő retro stílusa gyakorlatilag utánozhatatlan.

 

 1.)5x22: Swan Song (Hattyúdal)

Avagy hattyúdal! Elméletileg az egész sorozat fináléja lett volna eme akciódús, profi módon megrendezett, s minden egyes pillanatában mélyen érzelmes epizód. Sokmindenről szól: a testvériességről, önfeláldozásról, szeretetről. Egyszóval magáról az Odaátról.

 

Ti követitek még a sorozatot? Írjátok meg kommentben, s vele együtt a saját véleményeteket is!

Hamarosan érkezik a következő toplista is!

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

sorozat horror toplista akció thriller dráma természetfeletti top 20 Supernatural Jensen Ackles Jared Padalecki Misha Collins Samantha Smith Jeffrey Dean Morgan Kathryn Newton Eric Kripke Mark Sheppard